Farumkommission vil beskytte whistleblowere

25. april 2012 13:54 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Farumkommission vil beskytte whistleblowere
Billede mangler

Sygeplejersken, socialrådgiveren, politimanden og alle deres kolleger i det offentlige skal beskyttes bedre, når de udtaler sig om kritisable forhold på deres arbejde.
Sådan lyder et forslag, der er gemt godt væk i en den lange rapport fra Farumkommissionen. Og forslaget vækker glæde i hovedorganisationen FTF, der tæller 450.000 privat og offentligt ansatte.
– Det er vand på vores mølle. Vi har set massive besparelser i den offentlige sektor, og medarbejderne skal i den forbindelse ikke være bange for at sige fra, hvis det går ud over borgerne eller kollegerne. Det vil nye regler kunne hjælpe med til, siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
Med udgangspunkt i sagen omkring forhenværende Farum-borgmester Peter Brixtoftes ulovlige handlinger i kommunen konkluderer medlemmerne af kommissionen, at de nuværende regler ikke beskytter de offentligt ansatte godt nok.
Og ifølge FTF kan arbejdsgiverne stadig gå meget langt for at straffe ansatte, der har været kritiske, med advarsler, bortvisninger eller manglende forfremmelser.
Derfor er der behov for en whistleblower-ordning, hvor alle medarbejder anonymt kan henvende sig og anmelde urent trav, mener organisationen.
– Vi befinder os i en tid, hvor offentligt ansatte er tvunget til at løbe hurtigere. Så kan man godt frygte, at der bliver gået over stregen nogle steder, siger Bente Sorgenfrey.
FTF har tidligere dokumnteret, at hver anden FTF’er frygter at tale i offentligheden om kritisable forhold på jobbet. Omkring halvdelen af de 3.500, der blev spurgt i undersøgelsen, er bange for, at det får negative konsekvenser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu