Gyldent håndtryk: 436 millioner kroner

17. februar 2013 18:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Gyldent håndtryk: 436 millioner kroner
Foto: Nationalbanken.
penge

436 millioner kroner får Novartis’ afgående bestyrelsesformand, Daniel Vasellas i gyldent håndtryk. Foto: Nationalbanken.

Endnu en gang har en topchefs fratrædelsesgodtgørelse – et gyldent håndtryk – skabt opsigt. Denne gang i Schweiz, hvor Novartis’ afgående bestyrelsesformand Daniel Vasellas gyldne håndtryk har udløst hård kritik, skriver nyhedsbureauet Reuters.

 

Daniel Vasella er 59 år og har tjent medicinalvirksomheden i 14 år – det både som koncernchef og senest bestyrelsesformand. Men gør indsatsen det rimeligt, at han skal gå på tidlig pension med 72 millioner schweizerfranc (436 mio. kroner) i baglommen? Det mener ledelsen i Novartis åbenbart, idet de har godkendt hans aflønning. Andre er dog dybt uenige.

Nogle af kritikerne er medejere af Novartis. En gruppe aktionærer er organiseret i foreningen Actares, og foreningens talsmand Roby Tschopp er ikke bange for at bruge store ord om sagen, der først er boblet op til overfladen kort før weekenden. Her lagde Daniel Vasella nemlig kortene på bordet og fortalte om sin aflønning.

“Dette er en skandale,” siger aktionæraktivisten Roby Tschopp ifølge Reuters og tilføjer:

“Det eneste, vi kan gøre, er at opfordre så mange aktionærer som muligt til at afvise at lade bestyrelsesformanden træde tilbage.”

Roby Tschopp erkender dog, at det er usandsynligt, at aktionærgruppen kan overtale storaktionærerne til sådanne et oprør på så kort tid. Men det skyldes i hans optik udelukkende, at informationen er kommet frem så sent, at de færreste aktionærer har tid til at reagere. Og det bekymrer Roby Tschopp.

“Oplysningen kom kun frem, fordi den var blevet lækket. Dette er ikke en gennemsigtig måde at kommunikere på,” siger han ifølge nyhedsbureauet.

Sagen kan dog få konsekvenser på den lidt længere bane. 3. marts skal de stemmeglade schweizere atter til urnerne – og det netop for at stemme om et forslag, der skal begrænse eksorbitante chefaflønninger. Det skal ske ved at give aktionærer vetoret, når det kommer til vederlag. Pt. ser det ud til, at to tredjedele af de schweiziske stemmeberettigede er for forslaget.

I forbindelse med diskussionen om høje cheflønninger har politikere udtalt sig kritisk om de høje lønninger. Blandt andet har justitsministeren Simonetta Sommaruga udtalt, at den sociale sammenhængskraft bliver udhulet af sådanne sager.

Selv den schweiziske organisation for industrien, Swissmem, har kritiseret Novartis-formandens gyldne håndtryk. Den har kaldt sagen “pinlig”.

Hovedpersonen selv, Daniel Vasella, siger, at han vil give langt det meste af sin fratrædelsesbonus til godtgørende formål. Betalingen er planlagt til at falde over seks rater på 12 millioner franc pr. gang, skriver Reuters.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu