FDM: Bil med autostole redder børns liv

26. maj 2012 08:04 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
FDM: Bil med autostole redder børns liv
Billede mangler

Autostole har æren for, at antallet af børn der dør eller kommer alvorligt til skade i personbiler er halveret på 15 år, mener FDM.
 
På 15 år er antallet af dræbte børn eller børn,d er kommer alvorlig til skade i personbiler halvveret og FDM er ikke i tvivl: Det skyldes autostolene.
 
Og ser man på tallene i et endnu mere snævert perspektiv, så har der siden 2006 hvert år været omkrign 20 børn, der døde eller kom alvorligt til skade det samme tal i 1990 var på knap 80.
 
– Det er en meget glædelig udvikling, som ikke bare afspejler et generelt fald i trafikdræbte og svært tilskadekomne. En af forklaringerne er, at bilerne er blevet mere sikre, men den helt afgørende årsag er, at forældre de senere år er blevet langt mere bevidste om, at børn skal sidde korrekt spændt fast i autostole, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.
 
Som medvirkende årsager til det positive fald peger han desuden på kampagner om autostole samt loven omkring fastspænding af børn i bilen, der siden 1990 er blevet strammet flere gange, så man i dag får et klip i kørekortet, hvis ikke børn er spændt fast.
Der er dog stor forskel på, hvor godt det enkelte barn er beskyttet i de forskellige autostole. En test af 32 autostole foretaget af FDM i samarbejde med de øvrige europæiske bilklubber viser, store forskelle i sikekrhed ved frontal- og sidekollision, betjening og ergonomi, rengøringsvenlighed samt afgivelse af skadelige stoffer.
 
– Når man køber autostol, skal man ikke gå på kompromis med sikkerhed og kvalitet. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i de forskellige stoles egenskaber og evner i test. Det afgørende er, at stolen dels passer til barnet, dels er monteret korrekt i bilen, inden barnet spændes fast. Derfor råder FDM til, at man køber sin autostol, hvor man kan få den nødvendige rådgivning og instruktion. Her har man ofte også mulighed for at prøve at montere den i bilen først, siger Søren W. Rasmussen. 
 
I Motors juninummer kan man læse den seneste autostoletest. 
På www.fdm.dk/autostole er den seneste og tidligere test af autostole desuden frit tilgængelige, mens man på www.FDM/autostole/videokan se videoer om valg af og korrekt montering af autostole.
Sådan vælger man autostol til sit barn
• Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, vægt, højde)
• Stolen skal passe til bilen. Prøv stolen i bilen inden køb
• FDM anbefaler kun autostole, der har fået mindst fire stjerner i FDMs autostole-test
• Køb autostolen et sted, hvor man kan få den nødvendige rådgivning og instruktion
• Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03 eller ECE 44-04
• Børn under 135 cm skal sidde i autostol
• Det koster et klip i kørekortet, hvis ikke barnet er spændt fast i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnet

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu