FE advarer: Al-Qaeda på vej til Afghanistan

25. maj 2012 07:56 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
FE advarer: Al-Qaeda på vej til Afghanistan
Billede mangler

Efter mere end ti års blodig krig advarer Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en ny trusselsvurdering om, at “det er meget sandsynligt, at al-Qaedas mulighed for at operere i Afghanistan vil øges, når provinserne overdrages til de afghanske sikkerhedsstyrker”.
FE fremhæver ifølge Politiken, at Taliban og andre oprørsgrupper er blevet trængt tilbage i de seneste år, men tjenesten er ikke optimistisk i forhold til fremtiden, hvor Taliban vil få fornyet fremgang.
Den afghanske regering vil kunne kontrollere byer og vigtige færdselsårer, men på landet vil Taliban vende tilbage, og byerne i syd og øst “vil være under konstant pres fra oprørernes side”, hedder det ifølge Politiken i rapporten.
– På baggrund af den vurdering må man undre sig over optimismen på Nato-topmødet i Chicago, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) jo fremhævede, at den samlede indsats i Afghanistan har været en succes, siger professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet til Politiken.
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er tilfreds med FE’s realisme:
– Der er ikke brug for skønmalerier, det har der været længe nok. Det her bekræfter, at Afghanistan er en supersvær opgave, og at der vil være tilbageslag.
– Men det fremgår også af rapporten, at vejen frem er træning, uddannelse og fortsat dansk tilstedeværelse i Afghanistan efter 2014, siger forsvarsministeren til Politiken.
Ved Nato-topmødet mandag blev der blandt andet samlet ind til de afghanske sikkerhedsstyrker, så militær og politi kan finansieres, når de internationale styrker overdrager ansvaret. Her blev der givet tilsagn om 1,3 milliarder kroner.
Der er brug for i alt 4,1 milliarder dollar årligt i perioden 2015-2017. Danmark vil bidrage med 100 millioner kroner om året – altså knap 20 millioner dollar.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu