ANNONCE

VILDT: Fejl i 228.000 danske pas

23. april 2019 08:30 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Over 200.000 pas er udstedt fra 2014 til 2017 med fejl i. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

228.000 pas udstedt fra 2014 til 2017 har fejl, der kan give rejsende problemer. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Der er tale om fejl i informationerne om fingeraftryk i passene.

– Det er en borger, som ved et tilfælde opdager fejlen i efteråret 2017. Vi er nu i dialog med politiet, så vi kan få afklaret, om alle berørte borgere skal have nyt pas.

– Og vi er dialog med leverandøren af it-systemet, så vi sikrer, at ingen borgere står med en ekstraregning, siger direktør i Kommunernes Landsforening Christian Harsløf til Frederiksborg Amts Avis.

Krav siden 2012

Siden 1. januar 2012 har det været et krav, at danske pas skal indeholde et lagret fingeraftryk i passets chip.

Fejlen ligger i den information om fingeraftryk, der ligger i passet. Her er højre hånd lagret som venstre hånd og venstre som højre.

Der skal fingeraftryk i passet, hvis du er over 12 år gammel. Derfor skal du aflevere et aftryk af en finger, når du får lavet nyt pas. Det koster 26 kroner at få optaget et digitalt fingeraftryk til passet. Gamle pas uden fingeraftryk er stadig gyldige i passets løbetid.

Forventer ingen problemer

Systemet er leveret af Kube Data og direktøren, Jonathan Jørgensen, fortæller til Frederiksborg Amts Avis, at han ikke forventer problemer og at der ingen problemer er med borgerens data.

– Det er vanskeligt at forestille sig, at det skal give borgerne store problemer.

– Det er kun Rigspolitiet, der har adgang til krypteringsnøglen, hvori fejlen ligger, og mange af de berørte borgere har formentlig rejst med passet uden problemer, siger han til avisen.

Dette skal du vide

Om du skal have et nyt pas, eller du skal have dit første af slagsen, skal du henvende dig personligt i borgerservice, uanset din alder. Du er ikke tvunget til at få lavet et pas i den kommune, du bor i, men i nogle kommuner kan du bestille tid til at få arbejdet udført, inden du møder op personligt.

Hvis du skal forny dit pas, skal du medbringe dit nuværende. Skal du have pas for første gang, skal du medbringe din originale dåbs- eller navneattest. Hvis du har skiftet hele eller dit navn ud, er det en god idé at få passet fornyet. Flyselskaber og rejsebureauer kan afvise at lade dig rejse, hvis navnet på flybiletten og navnet på passet ikke er præcis det samme.

Hvad koster et pas?

Priser anno 2019 for nyt pas (inklusiv gebyr for fingeraftryk) er:

  • 0 til 11 år: 115 kroner.
  • 12 til 17 år: 142 kroner.
  • 18 til 64 år: 627 kroner.
  • 65 år og derover: 377 kroner.

Hvis du derudover skal have taget nyt pasfoto, skal du huske at regne den udgift med i prisen for at få lavet passet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu