ANNONCE

Fem bakteriebomber du skal rengøre nu

20. april 2021 11:11 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Dit hus er fuld af rene bakteriebomber uden du måske har tænkt over det. Her er fem gode råd til at gøre ulækre hverdags-ting rene

Se flere fotos i billedgalleriet herover

Frygter du bakteriebomber? Så skal du nok gå i gang med at gøre de fem ting, som vi har beskrevet i galleriet her over, rene. For de er fulde af bakterier og det er ikke sikkert, at du lige tænker over det selvom du måske endda rører ved disse bakteriebomber hver eneste dag.

De mest åbenlyse bakteriebomber gør vi jævnligt rene: Eksempelvis toilettet, dørhåndtag og tænd/sluk-knappen på stikkontakter. Dem har vi styr på i den daglige rengøring. Men de fem ting, vi har beskrevet i galleriet her over, er nogle, som du måske ikke lige tænker så meget over. Men det burde du måske.

Bakteriebomber på dit badeværelse

Faktisk er en af de mest iøjnefaldende bakteriebomber ude på dit badeværelse – nemlig det håndklæde, du hver dag bruger til at tørre dig med, når du har været i bad.

Philip Tierno, forsker i mikrobiologi og patologi ved New York University School of Medicine, siger til Tech Insider, at dit badehåndklæde er en buffet af fugt og næring til de millioner af bakterier, du selv afgiver til håndklædet. Derfor anbefales det, at vi vasker vores badehåndklæde i vores vaskemaskine flere gange ugentligt.

Årsagen til, at bakterierne har så gode kår i dine badehåndklæder og dermed gør det til rene bakteriebomber er, at det tykke stof holder godt på fugt, varme og ikke mindst næring i form af døde hudceller.

Philip Tierno konkluderer, at hvis man har mulighed for at tørre sit håndklæde fuldkomment hver gang, man har brugt det, kan man nøjes med at vaske det efter tre tørringer.

Bakteriebomber i køkkenet

Men faktisk kan der også samle sig skidt og aflejringer de steder, hvor der egentlig automatisk burde være rent – nemlig i din opvaskemaskine.

Dag efter dag sætter fedt og kalk sig fast i din opvaskemaskine. Aflejringerne samler sig i maskinens rør, spulearme og filtre. Hvis de ikke fjernes, medfører det nedsat effektivitet og dårlig lugt. Derfor er det en god ide at fjerne madrester fra filteret hver gang du tømmer maskinen. Filteret renses ved at tage det ud, og skylle det under rindende vand. Sørg for, at filteret kommer rigtigt på plads igen.

Se flere fotos i billedgalleriet over denne artikel

Fakta

Bakterier

Ordet bakterie kommer af græsk, bakterion ‘lille stav’, dim. af bakteria, beslægt. med baktron ‘stav’.

Bakterier findes i meget stort antal overalt i naturen, i vand, jord og luft, på og i planter, dyr og mennesker.

I de øverste få centimeter af havemuld findes der fx 10-12 mio. bakterier pr. gram jord. Omtrent den samme tæthed af bakterier findes i spyt, og i menneskers og dyrs afføring er der omkring 100 mia. bakterier pr. gram. I naturen kan bakterier blive så talrige, at de fx kan ses som overtræk på bunden af søer og bugter, det såkaldte liglagen, eller som røde eller grønne belægninger på rådnende materiale i strandsøer. Bakterier kan også ses som belægninger i halsen ved halsbetændelse.

De fleste bakterier er normalt uskadelige, men der findes en lang række vigtige sygdomsfremkaldende bakterier for dyr og mennesker og enkelte for planter. Fx kan nævnes Salmonella typhi, som giver tyfus, Pasteurella pestis, som giver pest, og Vibrio cholerae, som giver kolera.

I jord og i vand medvirker bakterier til at nedbryde organisk materiale, og de kan nedbryde en lang række spildprodukter hidrørende fra menneskets aktiviteter i fx rensningsanlæg og på lossepladser. Visse bakterier kan binde luftens kvælstof og omdanne det til kvælstofforbindelser, som derefter kan optages og udnyttes af planter.

I søer og have kan bakterier spille en stor rolle som første led i fødenet. De planktoniske, heterotrofe bakterier lever hovedsagelig af opløst organisk stof, og de ædes især af flagellater, som ædes af andre større organismer, og via fx vandlopper kan fødenettet ende i fisk. Bakterieantallet i havvand er gennemsnitlig 1 mio. pr. ml, og bakterier kan udgøre en stor del af biomassen i de frie vandmasser, op til 20% af fytoplanktonbiomassen.

Visse bakterier forekommer i fødevarer, og bakterier benyttes industrielt til fremstilling af fx mælkeprodukter, eddike og antibiotika. Vha. gensplejsningsteknik kan der indsættes gener for nye egenskaber i bakterier, som derved kan danne bestemte stoffer i store mængder, fx enzymer.

Kilde: Den Store Danske.

Fakta

Vask ved 15, 40, 60 eller 90 grader?

Der er flere ting, der er afgørende for, om  du skal vælge at sætte din vaskemaskine på 15, 14, 60 eller 90 grader.

15-20°C: T-shirts, bluser, bukser og tøj, du normalt ville vaske ved 30-40°C, og som ikke er bakteriefyldt og meget beskidt.

30-40°C: Vurder, hvor snavset tøjet er, og skru evt. ned på 30°C, hvis dit tøj ikke er alt for beskidt.

60°C: Sengetøj, håndklæder, undertøj og tøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider.

90°C: Karklude og tøj, der har været i kontakt med smitsomme bakterier fra fx opkast, diarre eller som du har gjort rent med på toilettet.

Skån miljøet med lave grader

Koldvask ved 15°C eller 20°C i stedet for en almindelig kulørtvask, skåner miljøet, fordi din vaskemaskine ikke skal bruge energi på at varme vandet op.

Temperaturen, du kan vaske ved, afhænger dels af indstillingerne på din vaskemaskemaskine, og dels af dit vaskepulver.

Vær opmærksom på:

Koldvask kræver, at du bruger koldvaskemiddel, da koldvaskepulver er tilsat nogle særlige enzymer, der opløser fedt og snavs ved lavere temperaturer. Almindeligt vaskepulver kan du derfor ikke bruge til vask ved 15°C-20°C
Bakterier dør ikke ved brug af koldt vand – uanset vaskepulverets type
Anvender du ofte koldvandsvaskemidler, er det vigtigt, at du kører en vask uden tøj én gang om måneden ved 90°C. Det er for at fjerne bakterievækst i vaskemaskinen og dermed forebygge dårlig lugt

Dræb bakterier og støvmider ved høje grader

Bakterier og støvmider i tøjet forsvinder kun, når de er døde. Nogle dør ved 60°C, mens mere hårdføre bakterier først dør ved 90°C.

Dræb bakterier og støvmider ved at følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger for tøjvask hos en almindelig familie.

Undertøj, linned, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende bør vaskes ved 60°C
Har en person i din familie lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe skal du vaske tøjet ved 60°C for at undgå smitte i familien. Er du syg, er det derfor praktisk at gå i tøj, der tåler 60°C
Er der pletter af blod, afføring, diarré, opkast eller urin bør vasketemperaturen være 90°C

Vær opmærksom på:

Bakterier kan få tøjet og vaskemaskinen til at lugte surt og dårligt. Er du plaget af det, kan du vaske med en tom maskine ved mindst 90°C og efterfølgende et skylleprogram

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

Fakta

Seks tip til at undgå MRSA i køkkenet:

Vil du sikre dig, så husk køkkenhygiejnen. Hold dig til nogle enkle regler, så minimerer du alle former for bakterier i din mad – også MRSA:

1. Optø frossent kød i køleskabet
Så formerer bakterierne på overfladen af kødet sig ikke så hurtigt.

2. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød
Vær særlig omhyggelig, hvis du har sår eller rifter på fingrene og lad være med at pille dig i næsen. Husk at tage dine ringe af, inden du rører ved råt kød. Hvis du har en rift i fingeren, kan du desinficere riften efter håndvask med et egnet desinfektionsmiddel.

3. Hold råt kød væk fra andre råvarer
Grønsager og færdig mad som for eksempel den færdiglavede ret skal i sikker afstand fra råt kød, så du ikke overfører bakterier fra de rå varer til den spiseklare mad. Brug forskellige knive, skærebrædder mv. til henholdsvis råt kød og spiseklar mad.

4. Hold knive og skærebrædder rene
Skift både kniv og skærebræt, når du skærer salat og færdigtilberedt mad. Og husk at gøre dem ordentligt rene efter brug. Spækbrætter af plastik kan sættes i opvaskemaskinen. Spækbrætter af træ skal rengøres grundigt med vand og sæbe og efterfølgende skylles med kogende vand.

5. Brug rene karklude og viskestykker
Skift dem hver dag, og hvis du har brugt kluden til at tørre kødsaft op med, så skift den med det samme. Brug i stedet køkkenrulle til at tørre kødsaft op med.

6. Gennemsteg kødet
Det skal helt op på 75 grader, før bakterier er væk.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu