ANNONCE

Fem fantastiske dyr du kan opleve i dansk natur

29. maj 2020 09:20 | Af: Ritzau Info

Du kan sagtens få gåsehud og opleve tonstunge rovdyr, selv om du holder sommerferie Danmark. Naturstyrelsen har netop udpeget de fem mest seværdige store dyr.

På den afrikanske savanne er løve, leopard, næsehorn, elefant og bøffel særligt seværdige på den store safaritur.

Nu får Danmark sine egne bud på store dyr, som også er fantastiske at se i naturen. I dag har Naturstyrelsen nemlig udnævnt bison, krondyr, havørn, spættet sæl og vilde heste som det danske svar på “The Big Five”.

– Man kan få nogle fantastiske safarioplevelser i dansk natur, og selv om det er en anden type dyr end på den afrikanske savanne, er de også fascinerende, siger Kristian Graubæk, der er skovløber ved Naturstyrelsen.

Vilde heste kan opleves på Langeland, Møn og nord for Rold Skov, hvor de sætter et særligt savannepræg, når de gnasker sig gennem terrænet.

På Langeland græsser de i åbent land. I Jylland og på Møn færdes de i skoven.

– Så her skal man følge deres trampestier – lidt som i det vilde vesten. Men hvis man er vedholden og eventyrlysten, skal man nok også finde dem, siger han.

Havørn kan opleves over hele landet, hvor de fortæller en ren succeshistorie, mener Morten D. D. Hansen, der er biolog og inspektør ved Naturhistorisk Museum Aarhus.

– Havørnen var forsvundet fra Danmark i næsten 100 år, før den i midten af 1990’erne genindvandrede, og siden er bestanden kun vokset. Det er en vild udvikling, siger han.

Havørnen er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang op mod 2,5 meter. Den kan ses ved søer og fjorde.

– Man er ikke i tvivl, når man ser den. Man tænker: “Hold kæft en stor fugl”, siger Kristian Graubæk.

Europæisk Bison kan kun opleves ét sted – nemlig Almindingen på Bornholm. Det er det største vildtlevende pattedyr i Europa. Alligevel skal du have øjnene med dig.

– De er brune, diskrete og mestre i sløring. Så man kan sagtens overse dem, selv om de er store og kun befinder sig 100 meter væk, siger Kristian Graubæk.

Hvis du er mere til nuttede pelsdyr end lydløse kæmper, så gå efter spættet sæl. Kig ved fjorde og uforstyrrede hvilepladser såsom sten, sandbanker og småøer.

Hvis du vil have noget nær sælgaranti, skal du køre til Avnø ved Sydsjælland.

– Sælerne begynder dagen med at jage og spise, og når maven er fyldt, lægger de sig på en sten og slapper af, siger Kristian Graubæk.

Femte dyr er den mægtige kronhjort.

Den største bestand findes ved Oksbøl i Vestjylland, men den kan også opleves i Thy og Dyrehaven, oplyser Naturstyrelsen.

Kronhjorten måler halvanden meter fra klov til skulder og er den største hjort herhjemme.

– De færdes i store landskaber med vidtstrakte horisonter. Derfor er det fuldstændig magisk, når man først får øje på dem, siger Kristian Graubæk.

Fakta

Hav respekt for dyr og omgivelser

– Selv om safarituren foregår i Danmark, er det ikke ufarligt at være i nærheden af vilde dyr. Hold behørig afstand.

– Både ved de vilde heste og bisonskoven er der angivet, præcis hvor, hvordan og hvornår du må færdes.

– Sørg også for at holde afstand til krondyr og sæler, selv om de måske i højere grad er menneskevante.

– Hold især afstand til krondyr i brunst og sælunger på stranden. En sælunge, der hyler, er ikke glemt, men strategisk efterladt af moren.

Kilde: Naturstyrelsen, Miljø- og Fødevareministeriet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu