ANNONCE

Totalforvirring: Kravet gælder først mandag

9. august 2020 10:52 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Butikker i Aarhus får adgang til at købe mundbind fra det nationale lager, så efterspørgslen kan imødekommes.

Totalforvirring: Kravet gælder først mandag
Fem millioner mundbind er på vej mod Aarhus. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Scanpix

For at sikre, at borgerne i Aarhus kan købe mundbind, der er obligatoriske i offentlig transport i byen, vil butikker få adgang til at købe fra det nationale lager. Samlet vil der kunne sendes fem millioner mundbind til Aarhus, oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

– Corona-situationen i Aarhus er alvorlig, og derfor skal alle kræfter sættes ind for at bremse epidemien. Aftalen om de fem millioner mundbind, som nu ekstraordinært kommer til salg i Aarhus, er et godt eksempel på, at vi som samfund forstår at samarbejde om nye løsninger, når situationen byder det, skriver borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

Aarhus Kommune har oplevet et udbrud af Covid-19 i flere dele af byen. Blandt andre steder i det somaliske miljø. Flere buschauffører og kommunalt ansatte er også smittet. Smitten spreder sig, og derfor er det blevet gjort obligatorisk at bære mundbind i offentlig transport.

Enorm efterspørgsel

Det har udløst en enorm efterspørgsel og mange butikker har måttet melde udsolgt. Nu får apoteker og butikker fra Matas-kæden altså adgang til at købe op til fem millioner mundbind fra det nationale lager, der varetages af Region Hovedstaden.

– For nuværende er det bydende nødvendigt, at vi kan sikre mundbind for at alle kan færdes trygt i den kollektive trafik i Aarhus. Stor ros herfra til alle de gode kræfter, som arbejder for en hurtig løsning. Det betyder rigtig meget for rigtig mange i Aarhus, skriver Jacob Bundsgaard.

Adgangen til mundbindene er et resultat af et samarbejde mellem Den Nationale Operative Stab, Region Hovedstaden og Aarhus Kommune. Lørdag viste tal oversendt til Folketingets partier, at der fra fredag til lørdag er konstateret 169 smittede med Covid-19 i Danmark. 79 af disse var i Aarhus Kommune.

Dermed er der i Aarhus mere end 60 smittede per 100.000 indbygger samlet over de seneste syv dage. Til sammenligning begynder Udenrigsministeriet at fraråde rejser til andre steder i Europa, hvis det tal er højere end 30. Ud over Ringsted er Aarhus den kommune, hvor Covid-19 spreder sig hurtigst lige nu.

Totalforvirring

Da sundhedsminister Magnus Heunicke fredag blev spurgt, hvornår kravet om at være iført mundbind i den offentlige transport i Aarhus, sagde han prompte, at det gælder da med det samme. Altså blev kravet indført på et tidspunkt, hvor mundbind allerede da var udsolgt oftere end tilgængelige.

Samme udmelding blev gentaget hos Midttrafik, der skrev på Facebook, at kravet gælder fra fredag. Ved selvsyn har Newsbreak.dk dog adskillige steder over weekenden observeret, at der er relativt frit spil for mundbindsmanglende i i hvert fald bybusserne.

Faktum er da også, at kravet ganske vist gælder – men uden reelt at gøre det. Der er nemlig efter den omfattende masse-forvirring tale om, at påbuddet faktisk først de facto gælder fra mandag 10. august.

Det skyldes ifølge Stiften.dk, at det rent juridisk først er muligt at håndhæve påbuddet mandag, og derfor vil vagterne i busserne – dem har Newsbreak i øvrigt ikke set mange af – vil udvise konduite i weekenden. Altså er kravet ikke alligevel et krav.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu