Fem millioner spaniere står nu uden arbejde

4. marts 2013 14:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fem millioner spaniere står nu uden arbejde
Billede mangler

Antallet af spaniere der står uden arbejde svarer nu næsten til hele den danske befolkning.

Nye tal fra det spanske beskæftigelsesministerium viser, at arbejdsløsheden i februar måned steg med 59.444 personer og dermed er antallet af arbejdsløse nu for første gang røget over fem millioner – helt nøjagtig 5.040.222. Det skriver den spanske avis El Pais.

Tallene stemmer overens med de seneste tal fra EUs statistikbank Eurostat, der i januar viste, at mere end hver fjerde spanier (26,2 procent) er arbejdsløs, mens over halvdelen af de unge under 25 år står uden arbejde.

Og meget tyder på, at de dystre tal skal endnu højere op, vurderer Frank Øland Hansen, der er seniorøkonom hos Danske Bank.

»Selvom vi nu har fem millioner ledige, så kan den desværre godt stige yderligere. Vi forventer, at den spanske regering kommer til at misse alle stort set alle dens mål. Den får ikke den vækst, som den havde håbet på og den får ikke strammet op på de offentlige finanser i ligeså høj grad som det egentlig er nødvendigt,« siger han til Berlingske Business.

Den spanske regering har selv i sin prognose for 2013 skønnet, at den samlede produktion i landet, BNP vil skrumpe med en halv procent i løbet af året. Men forudsætningen for det mål er ifølge Frank Øland Hansen et urealistisk scenarie med vækst resten af året. Han er mere på linje med EU Kommissionen, der forventer et BNP-fald i 2013 på 1,4 procent.

»Det positive er, at selvom vi har fået en del skuffelser fra Spanien og nok også får det resten af året, så tager investorerne det med ro. Vi har ikke set nogen panik. Og grunden til det er, at vi har ECBs sikkerhedsnet i baghånden,« siger han med henvisning til ECB-chef Mario Draghis løfte om, at Centralbanken om nødvendigt vil gribe ind og købe statsobligationer i et kriseramt land.

Endnu er det ikke kommet dertil i Spanien, som egentlig godt på vej i forhold til at forbedre sin konkurrenceevne. Landet der har en stor produktion af tøj og biler, har via reformer arbejdet på at få lønomkostningerne ned, hvilket også har resulteret i ganske fornuftige eksporttal. Men den helt store udfordring er boligmarkedet.

Spekulanter indenfor byggesektoren fik stort set frit spil af myndighederne op til – og mange steder i Spanien også under – krisen og skabte en boligboble, som luften ifølge Frank Øland Hansen stadig siver ud af.

»Der er fortsat masser af modvind og den største hurdle er det spanske boligmarked. Det har endnu ikke nået bunden og vil fortsætte med at falde. Og noget der kunne få nervøsiteten omkring Spanien til at tage til i styrke igen er, hvis nedgangen på boligmarkedet viser sig at føre til større tab i bankerne end først antaget,« siger han.

Og selvom investorernes kriseberedskab er sat på standby i forhold til Spanien, så truer den stigende arbejdsløshed og fattigdom med at skabe en ny krise – en tillidskrise mellem befolkningen og dens politiske ledere.

»Det store spørgsmål i Europa er nu, om gældskrisen er ved at blive afløst af en social krise i de sydeuropæiske lande. I Italien har vi set protesterne mod landets ledelse i forbindelse med valget, i Grækenland har højreekstreme kræfter fået overraskende meget støtte. I Spanien ser vi Catalonien true med at løsrive sig fra resten af landet,« siger Frank Øland Hansen og fortsætter:

»Det vil vi nok se mere af i Spanien. Spørgsmålet er, om det så udmønter sig i en decideret euromodstand i landet. Det er ikke min fornemmelse lige nu. Men det er helt klart et risikoscenarie, man må tage højde for, « siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu