ANNONCE

Festivaler savner afklaring: Købt eller solgt?

3. marts 2021 19:41 | Af: Newsbreak.dk

Festivalerne ved stadig ikke, om de får lov til at afvikle et program til sommer. Torsdag er kulturministeren indkaldt til samråd om sagen

Festivaler savner afklaring: Købt eller solgt?
Ingen ved, om dette bliver en realitet til sommer. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix)

(Citathistorie fra TV2 Østjylland)

De mest trofaste festivalgængere kan måske allerede næsten smage fadøllene. Men hvis man længes efter kolde øl og koncerter, kan man komme til at tørste længe endnu.

Igen i år er festivalernes fjende covid-19 en trussel for afviklingen. Lige nu træder branchen vande, mens de venter på en udmelding. Selvom der kun er et par måneder til, at de første festivalpladser plejer at åbne op, ved de endnu ikke, om de kan få lov til at åbne, og om de kan få kompensation, hvis de aflyses.

En af de, der savner klar besked, er GrimFest i Aarhus.

– Jeg gad jo godt, vi havde haft nogle helt klare retningslinjer for, hvordan det ser ud i fremtiden. Men jeg har også fuld forståelse for, at de ikke kan give det, siger stifter af GrimFest, Aage Jakob Stockholm, til TV2 Østjylland.

Festivalen håber, de kan få en udmelding, de kan forholde sig til.

– Vi ønsker jo, at de kan sige ’godt, her er noget, I som minimum kan forholde jer til. Det ændrer vi ikke på’, siger han.

Tør ikke booke store navne

Også Samsø Festival savner mere dialog.

– Vi ved godt, de ikke kan sige, hvor mange vi må samles til juli. Men vi har brug for at få at vide, om vi skal arbejde mod festivaler, og om der er en hånd under os, siger Thomas Jakobsen, som er formand for Samsø Festival, til TV2 Østjylland.

Især tørsten efter et økonomisk sikkerhedsnet hober sig op hos dem.

– Vi skal snart have noget at vide eller sikres kompensation, hvis de aflyser os. Vi er tilbageholdende med at skrive store, dyre kontrakter med kunstnerne. Vi ved ikke, om vi kompenseres, så vi tør ikke indgå noget, siger Thomas Jakobsen.

Både GrimFest og Samsø Festival ønsker, at der skal ske noget meget snart.

– Når man skal planlægge sådan nogle større events, har man ikke kun en uges varsel til at lave det. De helt store ting tager minimum et halvt år, siger stifter af GrimFest Aage Jakob Stockholm.

– Vi er nødt til at arbejde efter, at vi kan lave festival, for vi kan ikke afholde med 14 dages varsel. Mange mennesker og logistikken skal i sving, siger formand for Samsø Festival Thomas Jakobsen.

Kig mod Norge

Charlotte Bromann Mølbæk (SF) har indkaldt kulturminister Joy Mogensen (S) til åbent samråd om festivalerne torsdag. Ifølge Charlotte Bromann Mølbæk mangler der handling fra kulturministeren.

– Vi har nogle meget pressede festivaler, som har brug for at vide, om de får et økonomisk sikkerhedsnet, og om vi støtter dem i at arbejde videre med årets festivaler, siger hun til TV2 Østjylland.

Charlotte Bromann Mølbæk fortæller, at man i Norge har afsat 350 millioner kroner til festivalpakker til sommerens festivaller. De skal fortsætte planlægningen, selvom de ikke ved, om de kommer til at afholde arrangementerne.

– Ingen ved, hvordan corona udvikler sig. Men det har givet ro på området. De (danske festivaller, red.) skal vide, at der er et sikkerhedsnet, siger hun.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu