Fiat-Chrysler fusion rykker nærmere

3. februar 2013 16:14 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fiat-Chrysler fusion rykker nærmere
Billede mangler

Den langvarige europæisk-amerikanske forlovelse mellem Fiat og Chrysler bliver i 2014 eller 2015 til et fuldbyrdet ægteskab. Det skriver Times of India på baggund af et interview med de to bilfabrikkers fælles topchef Sergio Marchionne i den italienske avis La Repubblica.

I sidste uge blev direktøren citeret for, at båndene mellem de to historiske bilmærker ikke længere kunne skæres over, og søndag går han tilsyneladende skridtet videre med udtalelser om en snarlig fusion. Tidspunktet afhænger af forhandlinger med bilindustriens ansattes pensionsfond VEBA, som ejer en stor del af Chrysler.

“Vi og VEBA ser forskelligt på værdien af Chrysler, men vi vil løse den udfordring i 2014,” siger Sergio Marchionne til La Repubblica.

Fiat overtog allerede i 2009 en femtedel af aktierne i Chrysler, efter den amerikanske regering havde reddet bilfabrikken fra konkurs. To år senere overtog Fiat aktier fra både USA, Canada og de ansattes pensionsfond, så italienerne nåede over 50 procent af aktierne, mens Chrysler betalte de sidste 40 milliarder kroner af et amerikansk statslån tilbage.

Fiat ejer nu over 60 procent, og forhandlingerne med VEBA skal munde ud i en total overtagelse af Chrysler senest i 2015. Et fælles navn for den kommende fusion vil Sergio Marchionne ikke tale om.

Fiats regnskab for 2012 viste i sidste uge, at Chrysler allerede bidrager pænt: Samlet set fik de mange bilmærker under de to selskaber et overskud på 2,9 milliarder kroner. I år ventes et overskud på mellem ni og 11 milliarder kroner.

Stifterfamilien Agnelli kontrollerer fortsat Fiat, der er Italiens største industrikoncern med over 200.000 ansatte.

Tilbage i 1998 fusionerede Chrysler med den tyske Mercedes-ejer Daimler, men uenighed om samarbejdet og de oprindelige Chrysler-aktionærers utilfredshed med det, de kaldte tysk arrogance, resulterede i en skilsmisse i 2007. Inden amerikanerne nåede at få hænderne ned, satte finanskrisen ind og sendte det meste af landets bilindustri i dørken, og ind ad døren trådte Fiat.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu