ANNONCE

Findes i korn: Undgå kræftfremkaldende stof

1. februar 2020 10:55 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Svampegiften Ochratoksin A findes i masser af fødevarer.

Svampegiften Ochratoksin A tilhører gruppen af mykotoksiner, der kan være kræftfremkaldende og skade arveanlæggene.

Og så er den også en af de mest almindelige svampegifte på vores breddegrader, og kan findes i blandt andet korn.

Artiklen fortsætter under videoen

Det skriver Fødevarestyrelsens Kend Kemien.

Svampegifte som Ochratoksin A nedbrydes ikke ved kogning eller anden tilberedning, så derfor er det vigtigt, at man selv sørger for at begrænse sit indtag af fødevarer, der indeholder dette.

Der er fastsat EU-grænseværdier, som skal sikre, at indholdet ikke er sundhedsskadeligt. Indholdet varierer dog, efter hvor meget regn der falder under høsten, og hvor hurtigt kornet tørres.

Også svampegiften aflatoksin findes mange steder, særligt i nødder.

Tilfælde af dødsfald

Sammenhængen mellem indtagelse af mykotoksiner og sygdom hos mennesker og dyr er velkendt, idet der gennem tiden har været flere tilfælde af dødsfald efter indtagelse af brød med højt indhold af meldrøje.

For mykotoksiner gælder det generelt, at de typisk ikke har nogen akut skadelig virkning, men at eventuelle skadelige effekter, fx kræft, først opstår efter længere tid.

For at reducere skadelige effekter fra mykotoksiner er det således ikke indtaget den enkelte dag, der er af så stor betydning, men mere det samlede indtag over længere tid.​

Ifølge Fødevarestyrelsen har EU importrestriktioner, som pålægger eksportøren at få lavet analyser af aflatoksiner for hvert parti, de eksporterer til EU. Samtidig bliver en del af partierne yderligere kontrolleret med kemiske analyser ved importen til EU.

Mykotoksiner kan deles op i ochratoksin A og aflatoksiner. De to former findes i forskellige fødevarer.

Klik dig gennem galleriet og se, om du indtager mange af de fødevarer, der er i faregruppen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu