Fire personer i Helsingør fængslet for menneskehandel

7. januar 2013 19:20 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Fire personer i Helsingør fængslet for menneskehandel
Billede mangler

I alt otte personer er blevet anholdt i forbindelse med en sag om grov arbejdsudnyttelse i Helsingør. 
 
Af: Cathrine Bloch, Berlingske Nyhedsbureau
 
Nordsjællands Politi har mandag morgen gennemført en stor aktion på to adresser i Helsingør i forbindelse med en sag om menneskehandel og grov arbejdsudnyttelse. Otte personer er blevet anholdt og fire af dem er sigtet for menneskehandel, fortæller vicepolitiinspektør Morten Kaare Pedersen, der er leder af gruppen for organiseret kriminalitet. De fire personer – tre mænd og en kvinde – er varetægtsfængslet i to uger.
 
– Fire af de otte havde vi forventet at træffe, og de resterende fire er højst sandsynligt familie til de andre, men det ved vi ikke med sikkerhed. De fire, vi havde forventet at få fat i, er sigtet for menneskehandel, dokumentfalsk, bedrageri og skattesvig, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.
 
I efteråret modtog Nordsjællands Politi en anmeldelse fra fagforbundet 3F omkring et rumænske par, der blev udnyttet til tvangsarbejde af et rengøringsselskab. De to rumænere henvendte sig samtidig til politiet for at få hjælp til at få deres identitetspapirer, som efter deres udsagn blev tilbageholdt af de personer, der mandag er blevet anholdt.
 
– Anmeldelsen fra efteråret gik på, at de to personer er blevet groft arbejdsmæssigt udnyttet til noget arbejde i Danmark. Sammenholdt med omstændighederne omkring, hvordan de er kommet til landet, og hvordan de bor, har ført til en vurdering af, at de har været udsat for menneskehandel, siger Morten Kaare Pedersen.
 
Ifølge Fagbladet 3F blev det rumænske par udnyttet til tvunget rengøringsarbejde for rengøringsselskabet Forenede Service, og fire af de anholdte bagmænd har tidligere været ansat i eller underleverandører til netop det selskab. Da Nordsjællands Politi fik anmeldelsen fra 3F, gik de ind i sagen, men politiet havde på daværende tidspunkt ikke viden nok om de nærmere omstændigheder i sagen til at foretage anholdelser.
 
De fik dog hjulpet parret til at slippe væk, og de bor nu på en hemmelig adresse i Danmark.
 
– Vi efterforskede videre, og det er derfor, at vi kan slå til nu. Det er en rigtig grov sag, men det er alle sager om menneskehandel jo, siger vicepolitiinspektøren.
 
Fagbladet 3F skriver, at de anholdte igennem tre et halvt år har udnyttet de to rumænere, som har boet på bagmændenes altan i et socialt boligbyggeri i Helsingør. Parret blev sat til at gøre rent i op mod 12 timer om dagen på 16 forskellige arbejdspladser i Nordsjælland til en løn på omkring 3.000 kroner om måneden.
 
De fire, der er sigtet i sagen, er blevet fremstillet i grundlovsforhør og er blevet varetægtsfængslet i 14 dage. De sidste fire er ikke blevet fremstillet, fordi der ikke er grundlag for at sigte den, fortæller Morten Kaare Pedersen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu