Fire timer i vandet: Derfor blev sejler reddet

17. juli 2019 15:17 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Et forældrepar slog alarm, da deres søn ikke vendte hjem efter en sejltur mandag aften på Ringkøbing Fjord. Og det var én lille detalje, der reddede ham efter fire timer i vandet.

En ung, tysk mand, der blev meldt savnet efter en sejltur mandag aften på Ringkøbing Fjord, blev fundet af en redningshelikopter efter fire timer i vandet.

Det oplyser Forsvarets Operationscenter til Ritzau.

Manden blev fundet kold, men var i god behold og befandt sig kort før midnat om bord på en helikopter.

Den 20-årige mand blev fundet i vandet, men var i så god forfatning, at han kunne vinke til helikopteren. Han var også i stand til at tage sine handsker af, da han kom op i helikopteren.

Han vil blive undersøgt, inden han bliver genforenet med sine forældre.

Detalje reddede sejler

Men i kølvandet på den stort anlagte redningsmission, så er det nu kommet frem, hvordan det lykkedes at finde sejleren.

– Den eneste grund til, at sejleren blev fundet, er lyset på hans mobiltelefon, siger LEN, der var fartøjschef og pilot på redningshelikopteren mandag aften.

Forsvaret kalder det en solstrålehistorie, der kunne være endt rigtig galt. Men konklusionen er klar; godt udstyr og en vandtæt mobiltelefon gjorde forskellen.

Klokken 21.09 fik Forsvaret alarmen om den forsvundne sejler – og blot ni minutter senere var helikopteren i luften fra Flyvestation Skrydstrup. Og på det tidspunkt har sejleren allerede ligget i vandet i godt fire timer.

Den oplysning har helikopterpersonellet ikke, mens de flyver rundt og leder efter manden. Et signal fra en sendemast placerer den 20-årige mand i den nordlige del af fjorden og det hjælper Forsvaret i eftersøgningen.

Eftersøgning langt fra normalen

Forsvaret plejer at have en ganske klar strategi, når det kommer til eftersøgninger til havs. Hvert år er forsvaret nemlig ude til 500 episoder med forsvundne sejlere eller lignende.

– Normalt når vi eftersøger, så er det god latin at lede efter båden, efter devisen ’find båden og du finder manden’, fordi sejlerne ofte forsøger at hage sig fast til den, siger LEN.

Men de vanskelige forhold i fjorden gjorde det svært at se den unge mand. Det blæste meget og en båd med blå-hvide sejl er svære at se på afstand, når mørket falder på. Det bliver som at lede efter en nål i en høstak.

– Vi flyver i bestemte søgemønstre, og på vej østover får vi ved 23:20-tiden øje på sejleren, der ligger i vandet og blinker med lyset på hans mobil. På det tidspunkt er han så kold – på trods af hans tørdragt, som i øvrigt er fuld af vand – at hans kropsignatur ikke dukker op på vores termiske kameraer. Den eneste grund til, at vi finder ham, er, at han ligger og lyser med telefonen, siger LEN videre.

Derfor anbefaler forsvaret også, at man virkelig holder styr på at have godt udstyr.

– Sørg for at have dit udstyr i orden. Det er helt bogstaveligt talt afgørende for, om vi kan finde dig, og han fortsætter:

– Sørg for at have redningsvest og tøj på i synlige farver, have en mulighed for at kunne alarmere – mobiltelefon, nødraket, elektronisk nødmelder eller lignende, så du erkendes i nød, forklarer LEN.

Der findes blandt andet en app kaldet SejlSikkert, hvorfra man kan sende et alarmsignal.

Forældre meldte ham savnet

Manden blev tidligere på aftenen efterlyst. Han var sejlet ud i en jolle på fjorden mandag klokken 14.

Da han ikke kom hjem til aftalt tid klokken 19, blev hans forældre bekymrede, og de meldte ham senere savnet.

Vagthavende officer Claus Elberth fra Forsvarets Operationscenter oplyste tidligere på aftenen, at den unge tysker er vant til at færdes til søs.

– Han er i god form, er en erfaren sejler og svømmer og er uddannet livredder.

– Og så plejer han ikke at udeblive, når han har en aftale om at komme tilbage til land på et bestemt tidspunkt, sagde Claus Elberth.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu