ANNONCE

Gode råd til at sove bedre

17. august 2019 13:44 | Af: Louise Bennetzen, lb@newsbreak.dk

Har du problemer med at falde i søvn om aftenen? Her er flere gode råd til dig

De fleste af os har prøvet at sove dårligt.

De to mest normale typer af søvnproblemer er insomni og hypersomni.

Insomni betyder, at man ikke kan sove. Nogle kan ikke falde  i søvn, andre vågner tidligt eller mange gange i løbet af natten.

Hypersomni betyder, at man sover for meget. Så selvom man sover mange timer om natten, er man stadig træt og falder nemt i søvn i løbet af dagen.

Er søvnproblemer normalt?

De fleste af os har prøvet en nat med dårlig søvn. Men hos nogle er søvnproblemerne noget der sker hver nat. De fleste søvneksperter siger, at 10-15% har alvorlige søvnproblemer.

Dette varierer dog meget alt efter alder og køn. Generelt bliver søvnproblemer værre med alderen. Søvnproblemer er også hyppigere hos kvinder end hos mænd.

Hvorfor kan jeg ikke falde i søvn?

Har man problemer med at falde i søvn i en kort periode, skyldes det ofte stress,  for eksempel på grund af en eksamen. Sorg kan også give søvnløshed.

Har man derimod søvnløshed i lange perioder kan det skyldes depression. Men ting som smerter, hjertesygdomme eller kløe kan også forstyrre ens søvn.

Derudover giver en del medicin problemer med at sove. En anden stor synder er kaffe, der indeholder koffein. Har du problemer med at falde i søvn, skal du derfor undgå at drikke kaffe efter klokken 17.

Fakta

Søvn - hvad er normalt?

Søvn er en fysiologisk nødvendighed for alle levende væsener. Søvn har afgørende betydning for kroppens genopbygning, og mangel på søvn kan både påvirke immunforsvar og kognitive funktioner som hukommelse og indlæring. Enhver, der har oplevet en nat med dårlig søvn, ved, hvordan det kan påvirke humør, koncentration og ydeevne.

Mængden af søvn

Behovet for søvn er individuelt og varierer med alderen. Små børn har brug for meget søvn, mens behovet falder med alderen. Dog er søvnbehovet forholdsvis konstant efter 25-30 års alderen. Det gennemsnitlige søvnbehov for voksne er cirka 7½ time med store individuelle forskelle.

Generelt kan man sige, at man får tilstrækkeligt med søvn, hvis man føler sig udhvilet og ikke er søvnig om dagen. Nogle mennesker kan klare sig med mindre end seks timers nattesøvn, mens andre har brug for ni timer eller mere. Begge dele kan betragtes som normalt, hvis der ikke i øvrigt er tegn på sygdom. Man bør sove regelmæssigt hver nat. Det er ikke optimalt, at man udvikler søvnmangel i løbet af ugen, for derefter at ’sove ud i løbet af weekend.

Søvnkvalitet

Søvnkvaliteten kan beskrives som den subjektive opfattelse af at være udhvilet og have sovet godt. Der findes forskellige skalaer til at bestemme den subjektive søvnkvalitet. Disse anvendes især til forskningsformål.

Den objektive søvnkvalitet kan bestemmes ved at måle de forskellige søvnstadier. Man ser især på mængden af dyb søvn og antallet af opvågninger i løbet af en nat. Der er ikke helt god sammenhæng mellem subjektive og objektive mål for søvnkvalitet. Man ved ikke helt hvorfor.

Kilde: Netdoktor.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu