ANNONCE

Fire unge bag tremmer for at narre ældre

7. marts 2020 08:05 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Fire mænd mellem 17 og 26 er blevet varetægtsfængslet.

Fire unge bag tremmer for at narre ældre
Fire unge mænd er varetægtsfængslet for bedrageri mod ældre. Arkivfoto: Colourbox.

Fire mænd varetægtsfængslet for omfattende bedrageri under påskud af at være fra offentlige myndigheder

Ved at udgive sig for at være fra offentlige myndigheder har fire formodede gerningsmænd gennem en længere periode franarret indtil flere borgere deres Nem-ID oplysninger for derefter at optage store lån i deres navne. Mandag den 2. og tirsdag den 3. marts 2020 blev de fire mænd varetægtsfængslet i henholdsvis en og fire uger.

Det oplyser Nordsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under videoen

Nordsjællands Politi har den seneste tid efterforsket et større antal sager om omfattende bedrageri begået mod flere borgere.

Mandag den 2. og tirsdag den 3. marts blev fire mænd i alderen 17-26 år fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Lyngby for forholdene, hvoraf to blev varetægtsfængslet i en uge, og de to andre blev varetægtsfængslet i fire uger.

Bedrageriet består i, at gerningsmændene over telefon udgiver sig for at være fra en offentlig myndighed, herunder politiet, og henviser til samtaler – fremmanet af gerningsmændene selv – som de forurettede kort forinden har haft med en person via de sociale medier.

Oprettede mange lån

Ifølge gerningsmændene er denne person en bedrager, og de forurettede bliver derfor bedt om at udlevere deres Nem-ID oplysninger med henblik på at standse eventuelt misbrug af deres personlige oplysninger.

Herefter opretter de formodede gerningsmænd mange og store lån i de foruretteredes navne.

– Der er tale om bedrageri af særlig grov karakter, fordi det efterlader de forurettede med en enorm og uoverskuelig gæld, som de økonomisk kan komme til at blive påvirket af i mange år fremover. Vi har allerede sigtet de formodede gerningsmænd for en del forhold, og vi kan ikke afvise, at der bliver tilføjet flere sigtelser i den nærmeste fremtid, fortæller leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet i Nordsjællands Politi, politikommissær Jesper von Bülow.

Bedrageriet har fundet sted over flere måneder, og i den periode har de formodede gerningsmænd optaget et større antal lån på et samlet beløb af flere hundrede tusinde kroner.

Brugt til kviklån

Der er tale om såkaldte kviklån, hvor gerningsmændene får udbetalt store beløb kort efter, at lånene er optaget. De forurettede bliver ofte ikke bekendte med lånene, før de modtager opkrævninger om tilbagebetaling.

– Jeg vil gerne slå fast, at offentlige myndigheder aldrig beder borgere udlevere deres Nem-ID oplysninger telefonisk. Nem-ID er lavet til at verificere personers identitet online, og derfor skal det aldrig bruges telefonisk. Derfor vil jeg gerne opfordre borgerne til at være særligt opmærksomme på, om de får henvendelser af den karakter og i så fald afbryde al kontakt til personerne og kontakte os. Har man udleveret sine oplysninger telefonisk, skal man straks få spærret sit Nem-ID, så gerningsmændene ikke får mulighed for at udnytte dem, slutter Jesper von Bülow.

Gerne flere oplysninger

Mens de fire formodede gerningsmænd er varetægtsfængslet, fortsætter Nordsjællands Politi efterforskningen af sagen. Har man som borger oplysninger, der kan være af interesse for sagen, kan Nordsjællands Politi kontaktes på telefon 114.

Nordsjællands Politi har af hensyn til efterforskningen ikke yderligere kommentarer til sagen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu