Fjernet pas-krav gør det let for terrorister

25. juli 2012 02:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Fjernet pas-krav gør det let for terrorister
Billede mangler

Det er ikke længere et krav at vise pas, når man flyver inden for Schengen-området, og det er en fordel for potentielle terrorister, narkokriminelle og andre, som gerne vil rejse rundt i EU, uden at myndighederne kan følge deres færden.
Sådan lyder det fra den svenske terrorforsker dr. Magnus Ranstorp.
Han kalder det i Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag »et mareridt for efterretningstjenesterne«, at EU i 2010 gjorde det frivilligt for flyselskaberne, om de vil se passagerernes pas.
– Man kan i princippet opfinde en person og få en anden til at betale for sig – en som myndighederne ikke holder øje med – og så har de ingen mulighed for at vide, hvor man er, forklarer han.
Politiets Efterretningstjeneste vil ikke udtale sig om sagen, men henviser til sin seneste årsrapport. Her skriver tjenesten:
– For PET spiller passageroplysninger, herunder oplysninger om målpersoners rejserute og rejsemønstre, en meget væsentlig rolle i forbindelse med efterforskning af terrorisme. Det kan således være helt afgørende at fastlægge, hvornår en person er ind- eller udrejst af Danmark.
Det hæmmer PET og andre tjenester, at man ikke kan være sikker på, at passageroplysningerne er valide, siger Magnus Ranstorp.
Socialdemokraternes fungerende retsordfører, Mette Reismann, forsvarer den nuværende ordning.
– Det er et spørgsmål om, at ligningen sikkerhed-ressourcer-kundeoplevelser skal gå op, siger hun og tilføjer, at flere stikprøvekontroller vil genere passagererne.
Kilde: Jyllands-Posten

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu