Fleksrenten bliver på rekordniveau

8. februar 2013 12:03 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fleksrenten bliver på rekordniveau
Billede mangler

Fleksrenten er på vej mod at lægge sig på bunden endnu engang i den kommende refinansiering, der skal ske via auktioner over de bagvedliggende obligationer i slutningen af februar og marts. Ifølge økonomernes prognoser vil renten på de etårige lån lægge sig en smule over den hidtidige bundrekord på godt 0,3 procent.

Men de nye prisskilte i realkreditinstitutterne kan gøre en forskel. Nogle opkræver 0,1 procentpoint og nogle 0,2 procentpoint i såkaldt kursskæring, når obligationerne sælges. Og det slår direkte igennem på renten på etårige flekslån og med henholdsvis en tredjedel og en femtedel på treårige og femårige flekslån.

Den har dog altid varieret blandt realkreditinstitutterne, hvor Nordea Kredit ved flere auktioner har fået en bedre pris og dermed en lavere rente end eksempelvis BRF Kredit.

Inklusive kursskæringerne vil renten ifølge økonomerne lande på lidt over en halv procent, hvilket stadig er en historisk lav rente.

For eksempel lyder cheføkonom i RD Christian Heinig Hilligsøes prognose på mellem 0,5 og 0,7 procent i etårige renter, som fraregnet kursskæringen på 0,2 procent ville have lydt på 0,3 til 0,5 procent.

Lige nu ligger den etårige fleksrente på 0,6 procent inklusive kursskæring.»Den hidtidige bundrekord er fra december 2012 med en rente inklusiv kursskæring på 0,48. Så der kan blive tale om den næstlaveste rente i lånets levetid ved den kommende auktion,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

I Nykredit, hvor der skæres 0,1 procent i gebyr, lyder prognosen på 0,41 procent, og ifølge cheføkonom John Madsen ligger fleksrenterne stabilt på et lavt niveau.

»De har lagt sig fast på et ekstremt lavt niveau, og der er ingen signaler om at skrue op for dem. Der er meget ro om dem i øjeblikket,« siger han.

Ved hver refinansiering er der mulighed for at skifte låneprofil, og denne gang har en del boligejere benyttet den til at sikre en rente, der er lidt højere men til gengæld ligger fast i flere år. Ifølge boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit har ca. 12 procent af lånerne med etårlige renter valgt at bytte deres nuværende F1-lån ud med enten et F3 eller F5-lån.

Det er lidt færre end ved den foregående rentetilpasning i december, men forklaringen er, at Nordea kun har afholdt april-auktioner i 2 år, og dermed er det ikke længe siden, at boligejerne har valgt deres lånetype.

I RD bliver der flyttet lån for 19,5 milliarder kroner mod længere løbende renter, mens kun 1,2 milliard kroner flyttes den anden vej.

»Trækker vi disse to tal fra hinanden, kan vi samlet set konstatere, at lån for 18,3 mia. kroner har fået længere tid mellem refinansiering end tidligere. Det svarer til, at 24 procent af vores oprindelige refinansieringsomfang på cirka 75 mia. kroner er blevet flyttet ud på kurven og dermed, at næsten hver fjerde låntager har bundet deres rente for en længere periode end tidligere,« oplyser Christian Hilligsøe Heinig.

Bevægelsen er for langt størstedelen – 16,6 milliarder kroner –  sket væk fra F1-lån, som også er blevet belagt med højere priser. Og de fleste har valgt et F3-lån i stedet for.

Et skift fra F1 til F3 giver ifølge en beregning fra Nordea Kredit en besparelse 30 kroner på den månedlige ydelse på trods af, at renten stiger. Det skyldes, at det løbende gebyr, bidragssatsen, er lavere for F3-lån end for F1-lån, samt at restgælden er faldet en smule i form af afdragene i det forløbne år.

Auktionerne over fleksobligationerne begynder med Nykredit fra den 25. februar til den 8. marts. Nordea kommer fra den 26. til den 28. februar, mens RD først sælger obligationerne fra den4. til den 15. marts.

BRF Kredit har ikke offentliggjort tidspunktet endnu.

Nykredit og BRF Kredit anvender en kursskæring på 0,1 procent, mens RD og Nordea Kredit trækker 0,2 procent.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu