ANNONCE

Flere anmeldelser om forbrydelser mod børn

25. august 2020 22:30 | Af: Newsbreak.dk

Aldrig har antallet af anmeldelser om seksuelle overgreb mod grønlandske børn været højere, viser tal fra Grønlands Politi

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

83 gange blev der sidste år anmeldt et seksuelt overgreb mod et grønlandsk barn på under 15 år.

Tallet er det højeste nogensinde og bekræfter, at der fortsat eksisterer omfattende misbrug af mindreårige.

Således blev der året før anmeldt 75 seksuelle overgreb mod børn, mens der for fem år siden – i 2015 – ”blot” blev anmeldt 31 overgreb, skriver Kristeligt Dagblad.

Opgørelsen stammer fra Grønlands Politis seneste årsstatistik. I samme rapport noterer politimester Bjørn Tegner Bay, at der er trods udviklingen ”ingen grund til at betvivle, at der er et meget højt mørketal – det vil sige et stort antal overgreb, der aldrig anmeldes til politiet eller andre myndigheder”.

Årsstatistikken er udkommet et år efter, at en DR-dokumentar beskrev massive sociale problemer i den østgrønlandske by Tasiilaq, hvor hvert andet barn har en socialsag i kommunen.

Dokumentaren fik efterfølgende det grønlandske selvstyre til ganske usædvanligt at bede det officielle Danmark om hjælp. På den ene side bifaldt flere grønlændere håndsrækningen og selvindsigten til at bede om hjælp.

På den anden side blev anmodningen af andre grønlændere set som en torn i øjet for selvstændighedskampen, da det formelle ansvar for socialområdet har været hjemtaget siden 1980.

Det foreløbige resultat af samarbejdet kom i sidste uge. Her præsenterede de to landes regeringer, som beskrevet i fredagens Kristeligt Dagblad, 16 initiativer, der skal styrke indsatsen for Grønlands udsatte børn og unge.

Tiltagene indebar blandt andet et løft af den tidlige forebyggelse, en oprydning i de mange uafsluttede børnesager og en styrkelse af retssikkerheden for børn og unge, der har været ofre for seksuelle overgreb.

-Ikke overraskende

Leder på center for folkesundhed i Grønland ved Syddansk Universitet Christina Viskum Lytken Larsen har i årevis forsket i Grønlands sociale anliggender.

Hun er ikke overrasket over, at der sidste år blev indgivet rekordmange anmeldelser om overgreb mod børn.

– Det er meget sandsynligt, at det stigende antal anmeldelser hænger sammen med dels en øget bevidsthed blandt borgerne og dels en mere systematisk indsats fra myndighedernes side. Blandt andet oprettede man for nogle år siden en central rådgivningsenhed i den grønlandske socialstyrelse og iværksatte en omfattende strategi mod seksuelle overgreb. Sideløbende har også Mio, den grønlandske børnetalsmand, gennemført rejser i alle kommuner og haft dialog med især børn om deres rettigheder. Hertil kommer, at politiet de seneste år også har afsat ekstra ressourcer til at forebygge og analysere data på området. Alle disse eksempler er med stor sandsynlighed medvirkende til, at flere anmelder overgreb, siger hun.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu