ANNONCE

Flere cyklister har ulovlig vane til fælles

9. februar 2020 06:02 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Det koster 1000 kroner, hvis politiet ser det.

Hvis du har din telefon i hånden, mens du cykler, er du langt fra alene. Sammen med en stor gruppe af danskere bryder du loven, og du udsætter dig selv og andre for fare. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Ifølge rådet indrømmer hver tredje adspurgte cyklist, mellem 18 og 65 år, at de “meget ofte, ofte eller en gang imellem” læser eller sender beskeder, leder efter musik, taler i telefon eller spiller spil, mens de cykler.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Problemet er størst blandt de 18-35-årige. Adspurgt om deres vaner, svarer 54%, at de bruger mobilen “meget ofte, ofte eller en gang imellem,” mens de cykler. Det er også i denne aldersgruppe, at 17% af de adspurgte spiller spil, mens de cykler.

Bekymrende svar

Undersøgelsen er foretaget blandt 836 cyklister mellem 18 og 65 år af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, og resultaterne vækker ikke glæde hos Rådet for Sikker Trafik.

– Det er bekymrende at se, hvor mange der siger, at de bruger mobilen håndholdt, når de kører på cykel. Ud over at det er forbudt, så er det også risikabelt, da det kan betyde, at man overser en anden trafikant eller for eksempel en kantsten, vælter og kommer alvorligt til skade. Så rådet herfra er læg mobilen i lommen og kør cykel, når du kører cykel, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i pressemeddelelsen.

Flere gode grunde til at lade være

Der er flere gode grunde til, at man bør fokusere på at selve cyklen, når man cykler. Ellers risikerer man at overse andre trafikanter, huller, skilte eller kantsten. Sker der noget uforudset, reagerer man langsommere, og man har sværere ved at styre cyklen, stoppe og give tegn. Derudover irriterer man andre cyklister, fordi man kører uforudsigeligt, skriver Rådet for Sikker Trafik.

Som om det ikke var nok, så risikerer man at få en bøde på 1000 kroner for at bruge telefonen, mens man cykler. Du kan i galleriet se, hvad der også koster cyklister 1000 kroner at gøre, da det ikke kun er mobilbrug, der kan koste dig dyrt.

Det er farligt

Udover at det er ulovligt at rode med telefonen, mens man egentlig burde cykle, så er det også farligt. Det er blandt andet derfor, at Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med Forsikring & Pension har lanceret kampagnen “Læg mobilen – så er du røvlægger.” 

I 2019 var mindst 916 cyklister involveret i trafikulykker, der enten kostede dem livet eller skader, men da langt fra alle ulykker faktisk registreres af politiet, mener man hos Rådet for Sikker Trafik, at tallet er højere end det, nærmere 15.000, der årligt registreres på danske skadestuer.

– Et fald på cyklen kan have store personlige og økonomiske omkostninger for den enkelte, og derfor er det vigtigt, at vi får flere til at flytte fokus væk fra mobilen og i stedet koncentrerer sig om trafikken. Falder man på sin cykel, så risikerer man brækkede lemmer, ødelagte tænder eller en hovedskade, siger Nanna Dalsgaard Wilkens, chefkonsulent i Forsikring & Pension, i pressemeddelelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu