ANNONCE

Flere danske fanger skal i fodlænker

28. september 2012 10:28 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Flere danske fanger skal i fodlænker
Billede mangler

Flere kriminelle skal afsone med fodlænker derhjemme i stedet for at sidde i fængsel, mener politikerne i Folketinget.
 
323.176 kroner om året.
Så meget koster det at have en kriminel person i fodlænke om året. Trods den høje udgift vil flere partier kræve flere fodlænker i de kommende forhandlinger om en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgen.
– Vi har en ambition om, at flere skal sidde i fodlænke. Så må vi diskutere med de andre partier, hvilke forseelser man skal have lavet, for at man kan afsone i fodlænke, siger Karsten Lauritzen, retsordforer for Venstre, til DR Nyheder.
Også regeringspartiet Radikale Venstre vil have flere fodlænker.
– Der er mange positive effekter af fodlænker. Det kan holde folk væk fra at få gode ideer i fængslet, og det er billigere end en plads i fængslet, siger Jeppe Mikkelsen, retsordfører for Radikale Venstre.
Han peger også på, at brugen af fodlænker tager presset af de danske fængsler, som de seneste år har haft en massiv overbelægning og derfor lider under, at der er for få fængselspladser.
Når justitsminister Morten Bødskov (S) om få uger forventes at invitere Folketingets partier til forhandlinger om en ny kriminalforsorgsaftale, så er det i en tid, hvor de danske fængsler er under et massivt pres.
Der sidder så mange indsatte i de danske fængsler, at der sidste år var overbelægning i 49 af 51 fængsler og arresthuse landet over. Samtidig kæmper de danske fængsler med et stigende antal såkaldte stærke fanger som eksempelvis bandemedlemmer.
I sidste uge slog Rigsrevision så endnu et problem fast, da da kom med en rapport, der viser, at Kriminalforsorgen har et underslæb på mere end 300 millioner kroner på nedslidte bygninger.
Derfor mener politikerne, at det giver god mening at se på, hvordan man kan udvide den nuværende fodlænkeordning.
I foråret vurderede revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte nemlig, at der kan spares op mod 75 millioner kroner om året på at indføre fodlænkeordningen som alternativ til varetægt og i forbindelse med udslusning.
Og det er potentialet for at spare millioner af kroner, som partierne nu skal drøfte.
– Vi skal bruge forlænkerne noget mere, så længe det sker ved de dømte, hvor det er betryggende, siger Tom Behnke, retsordfører for De Konservative. Han forestiller sig dog ikke, at man hæver den ramme på otte måneder, der i dag er den maksimale strafgrænse for, hvornår man kan få lov at afsone i fodlænke.
Ideen om flere fodlænker i det danske retssystem får også opbakning hos SF og Enhedslisten.
– Det er ikke selvfølgelig ikke den samme straf at sidde i fodlænke som i fængsel. Men man skal ikke undervurdere, hvor lidt frihed man har i en fodlænke. Du kan ikke bare tage til fodbold med dit barn, og du skal handle på helt bestemte tidspunkter. Man har ikke den frihed, som er en selvfølge for os andre, siger Pernille Skipper til DR Nyheder.
Flertallet glæder formanden for Folketingets retsudvalg.
– Det er vand på vores mølle, jeg har foreslået flere fodlænker i mange år, siger Karina Lorentzen, retsordfører for SF.
En plads i et åbent dansk fængsel koster 487.708 kroner om året. En plads i et lukket fængsel koster 742.014 kroner.
 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu