ANNONCE

Flere danskere smittet med kronisk leversygdom

22. november 2019 06:02 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

I 2018 blev der konstateret 155 nye tilfælde af kronisk hepatitis B i Danmark.

Flere danskere smittet med kronisk leversygdom
Omkring 350 millioner mennesker verden er bærere af hepatitis B-virus.

I 2018 modtog Statens Serum Institut 164 nye anmeldelser om personer med den kroniske leversygdom hepatitis B. De ni var smittet med akut hepatitis B, mens hele 155 lider af kronisk hepatitis B.

Det skriver instituttet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under videoen

Ifølge instituttet kan kronisk hepatitis B, kronisk leverbetændelse, give senfølger som skrumpelever og mere sjældent levercellekræft.

Dog er det kun meget få af de, der er blevet smittet med kronisk hepatitis, der er af dansk herkomst. Der var således kun fem af dansk herkomst, der blev anmeldt med kronisk hepatitis, mens resten – i alt 150 – var af udenlandsk herkomst.

Af de, der blev smittet med akut hepatitis, var sex den hyppigste årsag.

Kan være flere endnu

Men tallet kan være højere endnu, lyder det. For hele 45% af de anmeldte med kronisk hepatitis B blev fundet via den generelle screening af gravide:

– Det tyder dels på, at der findes mange personer i Danmark, som er kroniske bærere af hepatitis B uden at have fået diagnosen. Og som dermed ikke får muligheden for kontrol og behandling. Men det tyder også på, at der er en stor andel af de personer, der er diagnosticeret med hepatitis B, som ikke bliver meldt til det nationale Meldesystem for Infektionssygdomme (MIS) på SSI, siger Susan Cowan, sektionsleder hos Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Hun fortsætter:

– Derfor er det også vigtigt, at alle, der får diagnosen hepatitis B, bliver henvist til en specialafdeling. Det er især vigtigt, hvis man er gravid. Ved at blive behandlet kan man nemlig undgå at smittet fosteret, selv hvis man har meget virus i blodet, slutter Susan Cowan.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu