Flere danskere vil dø på hospice

1. februar 2013 07:20 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Flere danskere vil dø på hospice
Billede mangler

Flere og flere døende danskere, herunder især kræftpatienter, vælger at tage på hospice. En ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at antallet af sengedage på hospice er steget fra cirka 34.300 i 2007 til omkring 61.500 i 2011, og det svarer til en stigning på 79 procent på fem år.

 

– Det er rigtig godt, at de mange danskere, som ønsker at komme på hospice, nu i højere grad har fået mulighed for det. Hospice giver patienterne mulighed for at få en rigtig god sidste tid på egne præmisser og støttet af et stærkt hold af sundhedsfaglige medarbejdere, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

De seneste år er der blevet etableret flere hospices, og der er i dag 14 i hele landet. For at komme på hospice er det et krav, at man ikke modtager helbredende behandling, og at man lider af en fremskreden og uhelbredelig sygdom med kort levetid.

Ifølge Grete Christensen kan et ophold på hospice ofte medføre en opblomstring hos den døende, fordi de ansatte er dygtige til smertelindring og har stor erfaring med at hjælpe døende og deres pårørende.

– Og vi ser jævnligt, at patienterne blomstrer op og får det bedre, og nogle gange bliver de faktisk udskrevet, så de kan dø i eget hjem, siger hun, men understreger også, at der stadig er mange døende, der ikke får den optimale behandling.

– Vi skal blive ved med at styrke den sammenhængende indsats mellem hospice, udgående palliative teams og hjemmeplejen. Der er stadig mange døende patienter, som ikke får den optimale behandling i dag, og vi skal blive ved med at udvikle det her område, siger Grete Christensen.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) pointerer, at der fortsat vil være massivt fokus på området. Flere hospice-pladser er på vej, lyder det.

– Både af hensyn til den døende og de pårørende er det vigtigt, at den sidste tid i et uhelbredeligt menneskes liv forløber så godt som muligt. Derfor er der også igangsat flere initiativer, som skal styrke og udvikle tilbuddene til alvorligt syge, siger ministeren.

– Initiativerne retter sig mod patienter, som ønsker at dø på hospice og i eget hjem. Der er eksempelvis sat penge af til særlige palliative teams, som kan hjælpe på sygehusafdelingerne og hjemme hos den døende. Og der er også flere hospicepladser på vej, tilføjer Astrid Krag.

Ifølge Sundhedsministeriet bliver hospicekapaciteten udvidet med 42 pladser de kommende år. Der vil dermed være i alt 250 hospicepladser landet over.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu