ANNONCE

Flere døde med coronavirus

3. oktober 2020 14:47 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Nu er mere end 650 danskere døde efter smitte med coronavirus.

Flere døde med coronavirus
Mere end 650 døde i Danmark. Arkivfoto (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Antallet af nye smittede med coronavirus er – som det plejer i weekenden – ikke så højt. Dog er det stadig langt over niveauet fra i sommer. Ifølge de nye tal, som Statens Serum Institut (SSI) har offentliggjort lørdag eftermiddag er der ud af 15.696 testede personer fundet 370 nye tilfælde det seneste døgn. Antallet af tests og nye bekræftede tilfælde kan dog reelt være anderledes.

SSI oplyser i en note, at der har været problemer i nogle testområder. Problemerne har betydet, at der kan være udsving i det samlede antal test og dermed også i antallet af positive smittetilfælde.

Danmark nærmer sig nu 2,5 millioner testede borgere siden midten af marts, hvor SSI begyndte at overvåge coronavirusepidemien. Det har indtil videre resulteret i 29.302 positive testresultater. Af de er 2,2 procent døde, mens de har været smittet. Det svarer til 654 dødsfald.

Her til lands tæller ens død med i statistikken, hvis den er indtruffet tidligere end 30 dage fra et positivt testresultat. Derfor er det mest korrekt at sige, at personerne er døde med coronavirus – ikke af. Den yngste her hjemme er en mand i alderen 30 til 39.

Fredag lød det officielle dødstal på 652, og dermed kan den vakse udlede, at der mellem fredag og lørdag er to personer, hvis død er relateret til Covid-19. 17 personer i alderen 50 til 59 er døde ifølge den seneste dødsfalds-statistik, der offentliggøres hver tirsdag. Langt de fleste dødsfald per positiv test findes i aldersgruppen 90 plus.

Antal indlæggelser faldet

Siden epidemien for alvor fik fat i Danmark har 3.290 indtil videre været indlagt til kort- eller langvarig behandling for komplikationer samtidig med coronavirus-infektion. Lørdag fremgår det af SSIs data, at 14 personer er blevet indlagt det seneste døgn.

Det tal dækker over både korte og lange indlæggelser. SSI vurderer en kort indlæggelse til under 12 timer, og dem har der været en del af. I tirsdags var antallet af korte indlæggelser siden marts 353. Det betyder selvfølgelig en smule i forhold til antallet af personer, der forlader sygehusene igen.

Lørdag er det officielle antal af indlagte 105. Det er én færre end tallet fredag. Som nævnt er der sket 14 nye indlæggelser, hvorfor 15 personer altså enten er udskrevet igen eller døde i forbindelse med indlæggelse.

17 personer ligger på en intensiv afdeling, mens 14 ligger i respirator og får hjælp til vejrtrækningen. 57 procent af de godt 1000 bekræftede tilfælde i aldersgruppen 80 til 89 år har været indlagt, mens de har været smittet med coronavirus.

Et etnisk spørgsmål?

Coronavirus såvel som alle andre vira er naturligvis farveblind, men faktum er ifølge Statens Serum Institut, at en befolkningsgruppe, der udgør lige knap ni procent af indbyggerne i Danmark reelt står for en fjerdedel af alle bekræftede smittetilfælde.

Af en netop offentliggjort trend- og fokusrapport fremgår det, at det i en række vestlige lande gælder, at etniske minoriteter er overrepræsenteret blandt dem, der er smittet med Covid-19. Det gælder også i Danmark.

“Overrepræsentationen blandt Covid-19-smittede af personer med ikke-vestlig herkomst, kan også ses på indlæggelserne. Her udgør personer med ikke-vestlig herkomst 15,3 procent af de Covid-19-relaterede indlæggelser i forhold til de 8,9 procent, de udgør af den danske befolkning”, skriver SSI.

Afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI slår fast, at den nye rapport, du kan læse her, langt fra kan forklare de årsagssammenhænge og mekanismer, der ligger til grund for, at folk med ikke-vestlig herkomst er overrepræsenteret blandt de smittede.

– Der kan være andre sociale, adfærdsmæssige og økonomiske faktorer, som også har betydning, siger Peter Henrik Andersen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu