Flere drab starter valg i Kenya

4. marts 2013 11:17 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Flere drab starter valg i Kenya
Billede mangler

KENYA: Mindst 17 personer er i de tidlige morgentimer blevet slået ihjel i Kenya, alt imens vælgerne begyndte at stille sig i kø ved afstemningslokalerne for mandag at vælge ny præsident.
Reuters skriver, at de fire første drab fandt sted i den store kystby Mombassa, hvor fire politifolk blev hakket til døde af det, som blev betegnet af politichefen i kystregionen, Ambrose Munyasis, som separatister, og som gennem de seneste uger har forsøgt at destabilisere præsidentvalget.

 

Kort efter de fire omkom, indløb rapporter om yderligere drab på politifolk. Samtidig oplyser Kenyas politichef, Davif Kimaiyo, til nyhedsbureauet AFP, at seks politifolk og seks angribere er dræbt under sammenstød i Mombasa.

Dødstallet svinger i øjeblikket, men Reuters skriver, at fem personer, der fungerede som vagter, blev dræbt ved et afstemningssted i kystbyen Kilifi, efter de blev angrebet af en gruppe unge bevæbnet med lange knive, de såkaldte pangas eller macheter.

Distriktspolitichef Clement Wangai, oplyser til Reuters, at to af de dræbte var politifolk, en var vagt fra et vildtreservat, og der var to civile.

»Der var tale om et baghold, som resulterede i fem dræbte,« siger politichefen.

Premierminister Raila Odinga og vicepremierminister Uhuru Kenyatta er favoritter til at vinde valget. Begge har lovet, at der ikke vil blive en gentagelse af voldelighederne ved sidste valg, hvor over 600.000 mennesker blev fordrevet og 1.200 dræbt.

Afgående præsident Mwai Kibaki har også opfordret til et fredeligt valg:

»Jeg vil også bede indtrængende om, at valget må foregå fredeligt. Fred er en hjørnesten i vores lands udvikling,« sagde Kibaki, som valgloven forhindrer i at stille op til en tredje femårsperiode.

14 millioner vælgere har kurs mod valgstederne i et land præget af alvorlige politiske spændinger. Hvis ingen af kandidaterne får absolut flertal skal kenyanerne ud i en anden afstemningsrunde, der er fastsat til 11. april.

Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch har advaret om, at risikoen for ny politisk vold er »faretruende høj«. Mange kenyanere har forladt byerne for at være i sikkerhed i deres hjembyer.

Uhuru Kenyatta og hans kandidat til vicepræsidentposten, William Ruto, står senere på året anklaget ved Den Internationale Straffedomstol for at have opildnet til blodige etniske uroligheder efter valget i 2007.

Hvis de vinder valget, kan de komme til at være fraværende i årevis på grund af retssagen.

Nabolandene skæver nervøst mod Kenya i disse dage, da deres økonomier blev kraftigt påvirkede af konsekvenserne for fem år siden, da urolighederne lukkede vigtige handelsveje, der fører gennem Afrikas vigtigste økonomi.

Flere af landene har hamstret brændstof og andre fornødenheder.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu