ANNONCE

Flere får konstateret én type kræft – færre får en anden

19. december 2019 20:00 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

På et år er antal nye tilfælde af modermærkekræft steget 14,5 procent for kvinder og otte procent for mændene.

Flere danskere får konstateret modermærkekræft, fremgår det af nye kræfttal fra Cancerregisteret. Antallet af kvinder, der har fået stillet diagnosen, steg fra 2017 til 2018 med 14,5 procent fra 1255 til 1440 tilfælde.

(Artiklen fortsætter under videoen)

For mændene var der tale om en stigning på otte procent fra 1253 til 1353 tilfælde.

Modermærkekræft kan eksempelvis være udløst af overdreven soldyrkning.

– Vi er heldigvis blevet bedre til at behandle modermærkekræft, men de nye tal understreger behovet for, at vi bliver flittigere til at følge solrådene, altså bruge solcreme, søge skygge og gå med solhat, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Han mener, at stigningen på området er markant og bør få danskerne til i endnu højere grad at være opmærksomme på modermærker, der klør eller skifter udseende.

Optræder tidligt

Modermærkekræft er den femte hyppigste kræftform hos kvinder og den sjette hyppigste hos mænd. Modsat mange andre typer kræft, kan sygdommen allerede optræde fra 20 års-alderen.

Netop den kræftform er især kendt for at ramme, hvis man lader sig solskolde. Det påvirker nemlig huden.

Af samme årsag er det vigtigt, at man sørger for at tjekke de steder, der i sommerperioden er udsat for meget solskin – eller at man tjekker efter, når man har været i solarium.

For både mænd og kvinder gælder det, at undersøgelsen gerne må systematiseres lidt, så man får tjekket – eksempelvis et par gange om året – når man smider vinterjakken og skifter til lettere sommertøj og omvendt.

Tilbage for anden type

Mens antallet af nye tilfælde af modermærkekræft vokser, går det til gengæld tilbage for tarmkræft.

Blandt kvinder er forekomsten af nye tilfælde af kræft i tyktarmen faldet med 11,6 procent fra 2017 til 2018. Det tilsvarende fald for mænd er 10,8 procent.

– Det her er de første tal, der tyder på, at den screening, der blev indført i 2014, nu slår igennem og betyder, at der er færre, som får kræft på det her område, siger Jesper Fisker.

Ikke knækket

Samlet set var der sidste år 44.274 nye tilfælde af kræft i Danmark. Det er en stigning på 3,5 procent sammenlignet med året før.

Så kræftkurven er altså langtfra knækket.

– Det samlede tal er stigende, og det skyldes jo først og fremmest, at danskerne bliver ældre. Og kræft er en sygdom, man i tiltagende grad risikerer at få, når man bliver ældre.

– Så en væsentlig del af forklaringen er, at vi som befolkning bliver ældre, siger Jesper Fisker.

Tallene viser også, at flere danskere lever med kræft, og her er der ifølge direktøren en indsats at gøre.

– Vi har hidtil været meget opmærksom på at gøre behandlingen bedre. Men fremover skal blive bedre til at fokusere på de senfølger og komplikationer, som mange skal leve med efter en kræftsygdom.

Fakta

44.274 nye kræfttilfælde

Sidste år blev der registreret 44.274 nye kræfttilfælde i Danmark.

Det svarer til en stigning på 3,5 procent sammenlignet med antal nye tilfælde i 2017.

* Brystkræft er den kræftform, der rammer kvinder mest. Mænd rammes oftest af kræft i prostata.

* Lungekræft var i 2018 den næst hyppigste kræftform hos begge køn.

* Den tredje hyppigste kræftform hos kvinder og mænd sidste år var henholdsvis tyktarmskræft og kræft i urinveje.

* Her kan du se forskydningerne inden for de forskellige typer af kræft fra 2017 til 2018:

* Antallet af nye tilfælde af modermærkekræft hos begge køn er steget.

* Hos kvinder er antallet af nye tilfælde steget 14,5 procent fra 1255 til 1440 tilfælde. Hos mændene er stigningen på otte procent fra 1253 til 1353.

* De vigtigste årsager til modermærkekræft er overdreven soldyrkning og svære solskoldninger, især i barndommen og i ungdommen.

* Solarier øger også risikoen. Arvelige forhold kan i nogle tilfælde spille en rolle. Mennesker med Parkinsons sygdom kan også have en øget risiko

* Fra 2017 til 2018 ses der et fald i antallet af kvinder og mænd, der her blevet diagnosticeret med tyk- og endetarmskræft.

* For kvinder er antallet af nye tilfælde af tyktarmskræft faldet fra 1806 til 1611. For mænd er antallet af nydiagnosticerede faldet fra 1910 til 1698.

* Tallene viser et lille fald, når det gælder nye tilfælde af livmoderhalskræft hos kvinder. Fra 2017 til 2018 er antallet af nye tilfælde her faldet fra 370 til 333.

Kilder: Cancerregisteret, Kræftens Bekæmpelse.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu