ANNONCE

Kraftigt jordskælv

13. februar 2021 19:09 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Der er ikke udsendt tsunamivarsel, og atomkraftværker kører normalt efter jordskælv ud for Fukushima-regionen

Kraftigt jordskælv
Oprydningen er i gang i en vinforretning i byen Fukushima i Japan, efter at regionen blev ramt af et kraftigt jordskælv lørdag. Foto: Unknown/Scanpix

Snesevis af mennesker er kvæstet efter et kraftigt jordskælv ud for Japans østkyst lørdag.

Det skriver det japanske nyhedsbureau Kyodo.

Skælvet indtraf i Fukushima-regionen og sendte kraftige rystelser gennem bygninger i regionen.

Det havde en beregnet størrelse på 7,3 og fandt sted omkring 60 kilometer under jordens overflade. Det meddeler Japans meteorologiske institut. Skælvet ramte regionen omkring klokken 15 dansk tid.

Det kunne også mærkes i hovedstaden Tokyo, der ligger flere hundrede kilometer derfra. Også her rystede og svajede bygningerne.

En stor del af det nordøstlige Japan er uden elektricitet efter skælvet. Omkring 950.000 husstande har ingen strøm, siger en regeringstalsmand til tv-stationen NHK.

Ingen større skader

Der er dog ikke meldinger om større skader som følge af skælvet. Der er heller ikke udsendt varsel om tsunamier.

Fukushima blev i marts 2011 ramt af et jordskælv, der lagde mange bygninger i det nordøstlige Japan i ruiner.

Skælvet udløste desuden en voldsom tsunami, der ramte et atomkraftværk i byen og førte til den værste atomkatastrofe, verden har oplevet i omkring 25 år.

Lørdagens jordskælv har ikke medført nogen uregelmæssigheder på værket i Fukushima eller andre atomkraftværker, meddeler Tokyo Electric Power Company Holdings, der ejer værket.

Fakta

Jordskælv er Jordens plader der tørner sammen

Læs her, hvordan danske geologer fra Geus beskriver jordskælv:

* Jordens overflade er delt op i en række 50-300 kilometer tykke stive stenplader, der konstant bevæger sig i forhold til hinanden.

* Jordens kontinenter sidder fast på disse plader. Der ligger ufattelige kræfter bag pladernes bevægelser, og det klippemateriale, som pladerne består af, bliver bøjet og vredet.

* Til tider opstår der så store spændinger i klippematerialet, at det pludselig revner, og de to sider af brudfladen forskyder sig i forhold til hinanden med et voldsomt ryk.

* Herved frigives en masse energi, der i form af seismiske bølger spreder sig igennem kloden som ringe i vand. Når de seismiske bølger passerer et sted på jordoverfladen, mærker vi det som et jordskælv.

* Den mest berømte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter, som har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte jordskælvsskala.

* Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.

* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.

* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal, som er et udtryk for skælvets størrelse.

* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Mw-tallet kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.

* Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu