ANNONCE

Flere personer smittet med livsfarlig bakterie

15. marts 2021 19:40 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Tre er bekræftet smittet, og yderligere to udviser symptomer

Se Fødevarestyrelsens råd til, hvordan man undgår den potentielt livsfarlige bakterie i galleriet ovenfor.

Tre personer er ramt af den potentielt livsfarlige botulisme, også kendt som pølseforgiftning. Det oplyser Statens Serum Institut, SSI.

Newsbreak.dk har tidligere beskrevet, hvordan de tre personer blev indlagt med mistanke om, at de var smittet med botulisme, efter at de havde været til et privat selskab den 5. marts.

SSI skriver, at i alt seks personer var samlet, og spiste sammen. Tre af dem udviklede symptomer først, for siden at blive indlagt og modtage behandling.

Siden har yderligere to personer fra selskabet udviklet milde symptomer på sygdommen. De skal nu undersøges.

Sagen undersøges

Ifølge SSI er det helt sikkert, at de tre personer, der først udviklede symptomer, er ramt af botulisme.

Det er endnu uvist, hvad det er, de smittede har spist, der har gjort, at de er blevet smittet, men Fødevarestyrelsen har indhentet ingredienser og rester ind af den mad, der blev spist ved selskabet. Det skal alt sammen undersøges for botulisme.

Nervegift

Botulisme kommer fra den sporedannende bakterie Clostridium botulinum, der under specielle forhold kan producere neurotoksiner, der er nogle af de mest farlige og potente biologiske giftstoffer, der findes.

Der er slet og ret tale om en nervegift, der under særlige omstændigheder kan vokse i madvarer. Der er tale om en sjælden sygdom, og SSI oplyser, at det er usædvanligt, at der ses udbrud med flere syge.

I værste fald kan forgiftning med bakterien koste dig livet, men i dette seneste tilfælde ser det ud til, at de tre personer er sluppet med skrækken.

Syg af gelérand

SSI oplyser, at det seneste kendte udbrud i Danmark med botulisme er fra sommeren 2018.

“Her blev ni personer til et privat selskab i Sønderborg syge med botulisme. En hjemmelavet gelérand blev i denne sag udpeget som årsag til udbruddet,” skriver SSI.

Botulisme virker ved, at de føromtalte neurotoksiner optages i nervesystemet. Her inaktiverer de nerveceller.

“Når nervecellerne inaktiveres fører det til lammelser af kroppens muskler. Lammelse af brystkassens muskelfunktion kan gøre vejrtrækningen besværlig og kan være dødelig,” skriver SSI.

En alvorlig infektion

SSI skriver, at læger bør overveje botulisme som årsag til symptomer i form af sløret syn, dobbeltsyn, sløret tale og synkeproblemer. Særligt hvis det optræder hos flere, der har delt samme måltid.

– Botulisme er en alvorlig infektion, der heldigvis kun optræder meget sjældent. På SSI arbejder vi tæt sammen med Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet samt Odense Universitetshospital for at finde ud af, hvad patienterne er blevet syge af, siger professor og seniorforsker Steen Ethelberg fra SSI i en pressemeddelelse.

Se Fødevarestyrelsens råd til, hvordan man undgår den potentielt livsfarlige bakterie i galleriet ovenfor.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu