ANNONCE

Flere smidt ud af Facebook: Dette må du ikke skrive

3. maj 2019 10:00 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

I et forsøg på at bekæmpe ekstremistiske holdninger på sociale medier har Facebook bandlyst flere personer.

Facebook har valgt at bandlyse flere personer, som de mener udfører såkaldt hadtale. Det drejer sig blandt andre om personerne Louis Farrakhan, der er leder af Nation of Islam, som er en gruppe der mener, at afroamerikanere har deres hjemsted i islam.

Derudover drejer det sig blandt andet om konspirationsteoretikeren Alex Jones samt andre “ekstremister”. Facebook mener, at personerne har været i modstrid med retningslinjerne om “farlige personer”. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Facebook har også bandlyst flere højreorienterede personer som Paul Nehlen, Milo Yiannopoulos, Paul Joseph Watson og Laura Loomer. Derudover har virksomheden udelukket Alex Jones’ hjemmeside, Infowars, der skriver om konspirationsteorier.

Det skal væk

Bandlysningen består i, at man hverken kan bruge selve Facebook-siden eller det sociale medie Instagram, som Facebook ejer. Bandlysningerne sker som led i et forsøg på at fjerne hadtale og ekstremistiske synspunkter fra det sociale medie.

Virksomheden er tidligere blevet skudt i skoen for at lade hadtalere ytre sig frit på det sociale medie.

– Vi ved, at der stadig er tilhængere af hvidt overherredømme og andre ekstremistiske personer, der aktivt bruger begge platforme til at sprede deres had og snæversynethed, siger Keegan Hankes, der er senioranalytiker i Southern Poverty Law Center, som bekæmper hadgrupper i USA.

Sådan er reglerne

Datatilsynet skriver på sin tema-side for digital adfærd, at du skal tænke dig godt om, når du deler ting fra dine profiler på sociale medier – hvad enten det er et billede, en tekst eller bare en sjov bemærkning.

Når du skriver på nettet og uploader billeder, er det ofte noget, der berører andre personer“, skriver Datatilsynet nemlig.

Skriver du noget om en anden person – det kan være alt fra en beskrivelse af en vens udseende til hvad du synes om din ærkefjendes frisure – hører det under kategorien “personoplysninger”.

Det er personoplysninger, bare nogen kan finde ud af, hvem det handler om. Det kan altså godt være personoplysninger, selv om du ikke skriver personens navn. Når du offentliggør oplysninger om personer – herunder når du skriver eller uploader billeder – skal du leve op til spillereglerne i den danske lovgivning“, skriver tilsynet. Undtagelsen er selvfølgelig, hvis vedkommende har godkendt, at du skriver noget personfølsomt.

Er det, du skriver, meget krænkende, kan du i værste fald risikere fængsel.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu