ANNONCE

Flere varme hænder i ældreplejen er private

17. januar 2012 15:25 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Flere varme hænder i ældreplejen er private
Billede mangler

Der er blevet markant færre varme hænder i ældreplejen ude i kommunerne.
Det er dog ikke alle varme og hjælpsomme hænder, der helt forsvinder. Nogle rykker over i det private.
Ifølge en opgørelse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd er der på ét år forsvundet 18.000 job i det offentlige bl.a. flere tusinde i hjemmeplejen.
Samtidig viser tal fra den såkaldte Fritvalgsdatabase, at private leverandører i stigende grad rykker ind på ældreområdet.
“Der er flere brugere, der vælger private leverandører. Og derfor ser vi også et stigende antal private leverandører,” siger Erik Vind Frost, fuldmægtig i Socialstyrelsen, der står for Fritvalgsdatabasen, til Newspaq.
Når det gælder rengøring og anden praktisk hjælp i hjemmet, valgte 33,3 procent af de ældre i 2010 en privat leverandør. Det er en stigning fra 31,5 procent i forhold til året før.
Samtidig er antallet af private leverandører inden for praktisk hjemmehjælp steget fra 259 i 2009 til 292 i 2010, som er det seneste år, man har tal fra.
“Alt andet lige, vil der være brug for færre i den offentlige sektor, hvis der er flere i den private sektor,” siger Erik Vind Frost og understreger, at der ikke findes præcise tal på, hvor mange private varme hænder, der er i ældreplejen.
I Københavns Kommune er udviklingen endnu mere markant. Her står private i dag for 11 procent af hjemmehjælpen inden for personlig pleje – en stigning på over 50 procent fra 2009 til 2011.
Når det gælder praktisk hjælp har stigningen været på godt 20 procent på to år.
I FOA afviser man dog, at færre varme hænder i kommunerne opvejes af flere i det private.
“Jeg kan ikke genkende det billede, at man i virkeligheden skulle være samme antal, men at de bare er flyttet fra det offentlige til private. Det er f.eks. meget få private, der kører den døgndækkende pleje og omsorg,” siger Karen Stæhr, sektorformand for Social- og sundhedssektoren i FOA til Newspaq.
Tal fra Fritvalgsordningen viser da også, at kun 6,3 procent af de ældre i 2010 valgte en privat leverandør til at stå for den personlige pleje i hjemmet mod 5 procent i 2009.
Samtidig er der dog på blot ét år kommet 20 procent flere private leverandører på markedet inden for personlig pleje, så tallet i 2010 var 85.
Heller ikke chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Frederik I. Pedersen, tror, at den private hjemmepleje har opsamlet alle de kommunale plejere.
“Det er mange offentlige job, der er forsvundet på ét år. Jeg har svært ved at tro, at de alle skulle være blevet ansat i det private,” siger han til Newspaq.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu