Flere vil begraves uden præst og kirke

21. januar 2013 16:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Flere vil begraves uden præst og kirke

Et stigende antal danskere vælger en begravelse uden om folkekirken. Det er udtryk for, at flere ønsker personlige og individuelle begravelser, som folkekirken ikke kan tilbyde, vurderer professor.

 

De nyeste tal fra Danmarks Statistik og den online bedemandsportal BedreBegravelse.dk viser, at i alt 5.795 danskere i 2011 valgte en begravelse eller en bisættelse uden en såkaldt »gejstlig medvirken«. Det er en stigning på 17 procent på blot fem år, for i 2006 fravalgte 4.801 danskere præsten og kirken ved begravelsen.

Det er ikke tal, der overrasker sociolog og professor ved Aalborg Universitet Michael Hviid Jacobsen, der forsker i dansk døds- og begravelseskultur.

– Vi kan se, at den stigende individualisering også er begyndt at gøre sig gældende på begravelsesområdet. Stadig flere ønsker nogle individuelle og personliggjorte begravelser, og mange gange kan folkekirken ikke tilbyde det, som danskerne efterspørger, siger han og kalder det et resultat af den »gør-det-selv-kultur«, der hersker i Danmark og i resten af verden.

– Danskerne betragter ritualer som noget, man kan vælge til og fra og selv designe, og det gælder både begravelser, bryllupper og barnedåbe. Vi ønsker selv at sætte præg på vores ritualer, og det betyder, at døden, som jo for ikke ret mange år siden var et tabu, nu er noget, vi selv begynder at træffe selvstændige beslutninger om, siger professoren.

Michael Hviid Jacobsen ser det dog ikke som et problem, for i hans øjne har folkekirken godt af at blive udfordret, for det kan være med til at udvikle de kirkelige ritualer i en retning, der passer til danskerne.

Per Holm, der er stifter af BedreBegravelse.dk, som hjælper med at arrangere begravelser og bisættelser, oplever også et stigende ønske fra pårørende om at afholde personlige begravelser uden om folkekirken.

Han opfordrer dog folk til at holde fast i kirkens medvirken, fordi det ofte er vanskeligt for de pårørende at planlægge en borgerlig begravelse, der ikke er sat ind i de gængse kirkelige rammer.

– Det er altså bare en succes i kirken hver gang. For det virker, omgivelserne er smukke, der bliver sagt de rigtige ord, der er tænkt over sangvalg, kisten bliver båret ud, og der bliver taget en endegyldig afsked. Det er en fantastisk lettelse for mange, siger han.

Tallene fra bedemandsportalen viser desuden, at hovedparten af dem, der ønsker en borgerlig begravelse eller bisættelse, stadig er medlemmer af folkekirken. Siden 2010 har folkene bag bedemandsportalen arrangeret 642 begravelser uden en kirkelig ceremoni, og af disse var 385 medlemmer af folkekirken.

Det vides dog ikke, hvor mange af de 5.795 danskere, der i 2011 valgte en borgerlig begravelse, som er medlem af folkekirken, og derfor kan man ikke nødvendigvis kæde kirkens medlemsflugt sammen med den stigning.

I de tre første kvartaler af 2012 meldte 17.127 danskere sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. Det er markant flere end i 2011, hvor omkring 13.000 sagde farvel til folkekirken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu