Flertal af danskerne bakker op om SU-reform

20. februar 2013 17:33 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Flertal af danskerne bakker op om SU-reform
Billede mangler

Mens danske studerendes kritik hagler ned over politikerne og især uddannelsesminister Morten Østergaard (R), efter han tirsdag præsenterede regeringens udspil til en SU-reform, er der mere opbakning at hente blandt befolkningen generelt. Det skriver Berlingske.

 

Et flertal fa danskerne, 51 procent, kalder regeringens forslag »passende«, viser en meningsmåling, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske blandt 1.004 repræsentativt udvalgte borgere over 18 år.

30 procent peger på, at forslagene er »for vidtgående«, mens 6 procent siger, at de »ikke er vidtgående nok«.

Adspurgt om enkelte af regeringens konkrete forslag er den gennemgående tilfredshed mere udtalt.

58 procent mener, at det er en god eller overvejende god idé at begrænse SUen til normeret studietid for dem, der tager mere end to års pause, inden de går i gang. Et forslag, der ifølge regeringens udspil vil være et incitament til at få de studerende hurtigere i gang med en uddannelse.

Endnu flere af de adspurgte, 66 procent, mener, at det er en god eller overvejende god idé fremover at lade SUen stige med en lavere takt, så det svarer til reguleringen af eksempelvis dagpenge og kontanthjælp. Det forslag i sig selv vil ifølge regeringens beregninger kunne udløse 500 millioner kroner i 2020.

Og 73 procent bakker op om forslaget om, at der fremover skal gives SU til højst fem ungdomsuddannelser, hvor der i dag ikke er fastsat et loft.

Resultaterne afspejler imidlertid en markant holdningskløft mellem de adspurgte, der stemmer på Enhedslisten, og de adspurgte med andre politiske tilhørsforhold. Blandt Ø-vælgerne er utilfredsheden med regeringens udspil gennemgående og markant.

Socialdemokraternes uddannelsesordfører Mette Reissmann kalder Gallup-tallene for »dejlige« og forklarer dem med, at det er lykkedes regeringen at finde en tilfredsstillende balance.

»Vi er opmærksomme på, at danskerne virkelig godt kan lide SUen, og det kan vi jo også, så derfor er det nødvendigt at trimme den, så vi også kan have SU om fem, ti og tyve år. Vi har forsøgt at bøje og bukke ting så nænsomt som muligt. Opdraget har jo slet ikke været golde nedskæringer på SUen,« siger hun til Berlingske.

Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) ser formand Malene Nyborg Madsen dog meningsmålingen som et udtryk for, at regeringens reformudspil er teknisk og vanskeligt at gennemskue.

»Det er et udspil, der piller ved nogle knapper, som man ikke umiddelbart kan se sigtet af. Man skriver, at man justerer på SUen til hjemmeboende, i stedet for at skrive den virkelige betydning, at man skærer i SU til hjemmeboende. Man nedtoner, hvor slemt det hele er, og derfor tror jeg, at mange har svært ved at gennemskue, hvilke besparelser der er tale om i kroner og ører,« siger hun til Berlingske.

Hos De Studerendes Fællesråd med formand Jakob L. Ruggaard i spidsen ser man på ingen måde positive takter.

»Nu er det blevet konkret, så vi kan være helt specifikke i de bange anelser, vi har haft. Det er svært at fremhæve én utilfredsstillende ting, for helt overordnet så er det her en klokkeklar spareøvelse. Det rammer alle grupper af studerende, og det kommer ikke til at få folk bedre igennem, det kommer til at få færre igennem og langsommere igennem,« siger formanden til Berlingske.

Han peger især på, at regeringen lægger op til at sætte den fremadrettede regulering af SUen ned, hvilket vil gøre det nødvendigt for flere studerende at arbejde mere ved siden af studierne – ikke mindst i lyset af, at hverken huslejepriser, bogpriser eller transport ser ud til at blive billigere i fremtiden.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu