ANNONCE

Flertal diskuterer kontanthjælp uden viden

8. december 2011 11:09 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Flertal diskuterer kontanthjælp uden viden
Billede mangler

I to uger har debatten om, hvorvidt der findes fattige danskere eller ej og om folks ret til kontanthjælp, kørt på højtryk.
Ny viser en undersøgelse, at mange har diskuteret uden at kende til fakta om kontanthjælp.
Et flertal af danskerne ved faktisk slet ikke, hvor meget en kontanthjælpsmodtager har til rådighed hver måned.
I en rundspørge blandt 1.012 repræsentative danskere over 18 år, som Ugebrevet A4 har fået foretaget, rammer mere end 60 procent forkert, når de skal vurdere, hvor meget fire forskellige typer kontanthjælpsmodtagere har til rådighed efter skat, husleje og udgifter til dagsinstitutioner.
Reglerne på området er komplicerede, og det gør det vanskeligt at gennemskue, hvordan virkeligheden ser ud, siger forskningsleder Anders Rosdahl fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
“Det er meget, meget svært at vurdere, hvordan de her menneskers økonomiske situation er. Det har jeg i hvert fald selv haft svært ved at finde ud af. Og i pressen kan man godt forsøge at stille tingene op, men det afhænger så også af, hvad folk har i husleje,” siger han til Ugebrevet A4.
Mediedebatten hjælper ikke til at opklare forvirringen på området. Senest beskrev SF’eren Ölem Cekic en kontanthjælpsmodtager, som har 5.000 kroner til rådighed efter faste udgifter, som fattig, men det eksempel falder imidlertid uden for de officielle fattigdomsgrænser og gør dermed mere skade end gavn.
Således tror 37 pct. af de adspurgte, at “de fleste kontanthjælpsmodtagere ønsker reelt ikke at arbejde,” og det er ikke et rimeligt portræt af virkeligheden, siger samfundsforsker Finn Kenneth Hansen ved Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA), som understreger, at mange kontanthjælpsmodtagere kæmper med alvorlige problemer, som ikke dukker op i diverse undersøgelser om arbejdsberedvillighed.
“Vi har netop undersøgt, hvad der er den største hindring for at komme i arbejde for folk på lave ydelser, og her angiver de fleste, at det er helbredet og deres manglende uddannelse, som ikke efterspørges. De her mennesker har kæmpe helbredsproblemer, så jeg ved ikke, hvordan det er blevet til, at de ligger hjemme på sofaen,” siger han til Ugebrevet A4.
Kilde: Ugebrevet A4

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu