Flertal: Straf udeblevne patienter økonomisk

12. april 2012 13:29 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Flertal: Straf udeblevne patienter økonomisk
Billede mangler

Et markant flertal af danskerne synes, det er en god idé, at patienter, der ikke dukker op til deres behandling på sygehuset, skal betale en bøde.
Det viser en rundspørge, som YouGov har gennemført for Ugebrevet A4. 1.003 danskere er blevet spurgt, hvad de mener om det pilotprojekt, som Region Midtjylland og Region Syddanmark snart påbegynder.
Regionerne vil pålægge folk, der ikke møder op på sygehuset til den aftalte tid, en bøde – og 84 procent af de adspurgte bakker op om forsøget.
Mens befolkningen er positiv, er indstillingen hos politikerne i regionerne en helt anden.
Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner og Region Midtjylland, er nervøs for, at bøderne ikke kun sørger for mere effektive behandlingsforløb og flere penge på kistebunden, men også for ekstra papirarbejde.
“Jeg var helst fri, men både den tidligere regering og den nuværende synes, det skal prøves, og det må vi tage alvorligt. Men vi skal finde ud af, hvordan vi undgår, at det bliver rent bureaukrati”, siger han til Ugebrevet A4.
Han håber, at ordningen ikke blot flytter ressourcespildet fra ét område – behandlingen – til et andet, nemlig administrationen.
I de andre regioner har politikerne forståelse for formandens skepsis. Men Carl Holst (V), regionsformand i Region Syddanmark, påpeger samtidig, at der skal være en konsekvens, når man ikke dukker op til behandling.
“Når folk bliver væk, burde de straffes for det, for jeg mener, det er usolidarisk over for andre, som venter på behandling,” fastslår han over for A4.
Vibeke Storm Rasmussen (S), der er formand i Region Hovedstaden, tror ikke på, at gebyrerne vil kunne komme i nærheden af at dække de udgifter, der opstår, når en operation bliver aflyst. Hun så hellere, at patienterne fik hjælp til at huske deres aftaler.
“Jeg tror, det er en bedre hjælp til folk, hvis man sender en reminder til dem,” siger hun til Ugebrevet A4.
Region Midtjylland har tidligere gjort forsøg med at sende påmindelses-sms til borgerne. Det resulterede i 34 procent færre udeblivelser.
Heller ikke Annette Wandel fra Danske Patienter er begejstret over forsøgsordningen. Hun mener, at bøderne risikerer at ramme skævt.
“Man kan nemt forestille sig, at personer med en psykisk komponent i deres sygdom kan udeblive, uden at der ligger sløseri eller ligegyldighed bag. Enten fordi de er bange for, hvad der skal foregå, eller fordi de ikke har struktur nok i deres liv til at komme ud af døren,” siger hun til A4 og bakker i stedet op om mere støtte til svage patienter.
Der findes ingen erfaringer fra ligende projekter i udlandet, og det er uvist, om gebyrerne virkelig virker forebyggende. Tandlæger har dog allerede mulighed for at opkræve gebyr, og det kan medføre en bøde på op til 464 kroner at udeblive fra en behandling.
Ifølge Claus Jørgensen, kommunikationschef i Tandlægeforeningen, er det ikke statistisk dokumenteret, om tiltaget virker. Hans personlige indtryk er dog, at det giver pote:
“Det har en præventiv effekt at opkræve et sådant gebyr. Men min oplevelse er, at det her primært bliver brugt over for patienter, der bliver væk igen og igen uden at melde afbud.”
I 2010 blev i alt 31.000 operationer aflyst. Hver fjerde aflysning skyldtes, at patienten var udeblevet uden at melde afbud.
Kun én procent af danskerne synes, at det er i orden at udeblive fra en operation uden at melde afbud.
Kilde: Ugebrevet A4

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu