ANNONCE

Flertal vil skærpe tilsynet med PET

6. august 2012 08:19 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Flertal vil skærpe tilsynet med PET
Billede mangler

Et flertal i Folketinget vil sikre, at fremtidens tilsyn med Politiets Efterretnings­tjeneste (PET) bliver uafhængigt. Derfor skal medlemmerne af det kommende tilsyn udpeges direkte af Folketinget, lyder det fra Venstre og Enhedslisten ifølge Berlingske.
– Vi ønsker større uafhængighed med kontrollen af PET, og derfor er vi parate til at lave et nybrud, så Folketinget kommer ind over udpegningen ligesom i Storbritannien og Norge, lyder det fra Venstres retsordfører Karsten Lauritzen til Berlingske.
Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper er enig:
– PET er måske den myndighed i Danmark, som kan foretage de mest vidtrækkende indgreb over for borgerne, og så er et helt uafhængigt tilsyn nødvendigt, siger hun til Berlingske.
I dag bliver PET kontrolleret af det såkaldte Wamberg-udvalg, der er udpeget af justitsministeren. Men fordi Justitsministeriet også er chefmyndighed for PET er tilsynet ikke uafhængigt, lyder kritikken.
Forslaget bliver bakket op af De Radikale, SF og Liberal Alliance. Dansk Folkeparti er derimod ikke begejstret for forslaget:
– Vi vil gerne styrke den parlamentariske kontrol med PET, men man skal passe på, at det ikke bliver overkill, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup til Berlingske.
Socialdemokraterne forholder sig afventende.
Justitsministeriets embedsmænd er allerede ved at skrive et lovudkast om en ny kontrol med PET. De arbejder videre på en betænkning fra et udvalg, hvis medlemmer ikke kunne blive enige om det nye PET-tilsyns magt.
Et stort mindretal i udvalget mener, at tilsynet direkte skal kunne give påbud og forbud til PET. For at være effektivt bør tilsynet være uafhængigt.
PET beskæftiger sig blandt andet med borgernes politiske aktiviteter. Derfor er der i princippet risiko for, at en regering misbruger PET “til at ramme regeringens politiske modstandere,” lyder argumentet for et stærkt tilsyn.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu