ANNONCE

Dødsbilist tog lattergas – har farlige virkninger

26. april 2021 15:47 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Den unge mand, der er tiltalt for en dødsulykke på Peter Bangs Vej, inhalerede samme dag 600 gram lattergas.

Se flere fotos i galleriet ovenfor

Tidligere samme dag, som en 21-årig mand kørte ind i en mor og hendes femårige datter på Peter Bangs Vej i Valby, inhalerede den unge bilist en stor beholder med 600 gram lattergas.

Det har han selv forklaret i et tidligere retsmøde i Retten på Frederiksberg, hvor han er tiltalt for at have kørt påvirket af lattergas ved ulykken i oktober sidste år, hvor den lille pige blev dræbt på stedet.

Spørgsmålet i sagen er dog, om han var påvirket af lattergassen, da han kørte lige over i et T-kryds og ramte moren og den lille pige på fortovet. Han nægter selv, at han var påvirket, men det hævder anklageren.

Derfor er overlæge Dorte Fris Palmqvist fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital indkaldt i retssagen for at redegøre for virkningerne af lattergas. Hun kan dog ikke forholde sig konkret til sagen.

Kan påvirke sanserne

Normalt bruges lattergas som bedøvelsesmiddel hos eksempelvis tandlægen, hvor det blandes med ilt, men indtages det som rusmiddel, er det ren lattergas, forklarer hun.

– Når man inhalerer lattergas, kommer det ned i lungerne og det fortrænger den ilt, der er i lungerne, siger hun og fortæller om flere virkninger:

– Lattergas virker sløvende, beroligende, smertestillende og kan give hukommelsestab, siger hun og fortæller, at også sanserne kan blive påvirket.

Virker med det samme

Dorte Fris Palmqvist fortæller, at det har en hurtig virkning.

– Når du inhalerer, kommer det ret hurtigt ud i blodbanen og ret hurtigt ud af blodbanen igen. På cirka tre minutter er 70 procent ude af blodbanen – selvfølgelig hvis du lader være med at gentage, siger hun.

Den 21-årige bilist inhalerede lattergas fra en stor beholder tidligere på dagen for ulykken, men stoppede noget tid før, han kørte hjemmefra.

Overlægen bliver spurgt, om man kan få en overdosis.

– Det kan du meget nemt – især hvis du tager direkte fra en stor beholder, eller tager gentagne inhalationer fra de små grå beholdere, siger hun.

Kan give permanente skader

Hun fortæller, at man på den lange bane kan få nerveskader.

– Det typisk følelsesforstyrrelse – prikken i fødder og hænder. Der er typisk kognitive forstyrrelser, følelsesforstyrrelser – svært ved at gå og stå. Nogle har også fået blivende skader – andre kan genoptrænes, siger hun.

Den 21-årige bilist er også tiltalt for at være påvirket af kokain ved ulykken. Han flygtede fra stedet, og da han blev anholdt dagen efter, havde han kokain i blodet. Men han har forklaret, at han først tog kokainen efter ulykken.

Sagen fortsætter 14. maj.

Tændte debatten

I ugerne efter trafikdrabet tog debatten om straffen for vanvidsbilisme til. Nogle uger efter drabet gik en del på gaden for at deltage i fakkeltog til ære for den femårige pige.

Ikke overraskende var fakkeltoget også en markering af den stigende folkelige utilfredshed med strafferammen for vanvidsbilisme.

“En påvirket vanvidsbilist satte en brat stopper for en lille piges liv. En familie blev revet midt over. En tragedie der har påvirket os alle – ikke bare os som kendte Aya – men alle. Hvorfor skulle denne kønne lille og livsglade pige på så uforståelig måde rives bort ? Det spørgsmål er vi mange der sidder tilbage med. Svaret får vi aldrig. Enhver skal kunne færdes sikkert på byens veje. Ingen forældre skal være bekymret for at sende deres børn ud i trafikken”, skrev arrangøren i begivenheden under titlen “nok er nok”.

Smukt

Ekstra Bladet, der har dækket sagen intenst, har været i kontakt med moderen til den femårige pige. Kvinden blev også ramt ved ulykken, men overlevede. Hun sendte en skriftlig udtalelse til bladet i anledning af fakkeltoget:

“Jeg ønsker med fakkeloptoget at ære Ayas minde. Hun ville have fundet det smukt med alle de lysende fakler, hvis hun havde været her til at se det. Det er et ubærligt tab at miste min elskede datter på så urimelig vis. Jeg er taknemmelig for alle dem, som kommer og viser hende respekt og skænker hende kærlige tanker”, skrev moderen blandt andet.

Se flere fotos i billedgalleriet over denne artikel

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu