ANNONCE

Flygtninge sendes hjem med en stor pose penge

15. november 2019 06:38 | Af: Newsbreak.dk

Med støtte på minimum 140.000 kroner fra den danske stat er syrere nu begyndt at rejse hjem. En dyr, men god løsning, mener Socialdemokratiet. Dansk Folkeparti er enig.

Flygtninge sendes hjem med en stor pose penge
Billederne fra 2015 husker de fleste. Nu går det så småt den anden vej. Foto: Scanpix

(Citathistorie fra Kristeligt Dagblad)

Med en ordentlig pose penge fra den danske stat i sigte vælger flere og flere syriske flygtninge frivilligt at rejse fra Danmark og tilbage til deres krigshærgede hjemland.

Nye tal fra Dansk Flygtningehjælp viser, at 71 syrere siden den 1. maj i år er vendt tilbage til Syrien. Før da havde ingen valgt at rejse hjem mod betaling, skriver Kristeligt Dagblad.

Artiklen fortsætter under videoen

I de senere år er den økonomiske gulerod for at blive repatrieret – et andet ord for at vende tilbage til sit hjemland – blevet større fra det offentlige. Fra foråret trådte nye regler for herboende syrere i kraft, så de ikke længere mister opholdstilladelsen i Danmark, hvis de rejser hjem. I stedet har de nu et år til fortryde beslutningen, og det har ifølge Dansk Flygtningehjælp sat skub i tendensen.

”Vi får rigtig mange henvendelser fra syrere, som ønsker at få rådgivning om muligheden for at vende hjem med støtte. Mange synes ganske enkelt, at det er for svært at komme ind på arbejdsmarkedet og etablere sig i Danmark. Penge betyder noget i overvejelserne, men det betyder også noget, at de kan fortryde, hvis Syrien viser sig at være for farligt,” siger Eva Singer, asylchef i Dansk Flygtningehjælp, der administrerer rådgivningen af flygtninge, som vil repatrieres.

I de 71 syreres tilfælde er det ofte hovedstaden Damaskus, de vender tilbage til, fortæller Eva Singer.

140.000 kroner i hånden plus det løse

En voksen syrer får i dag lige under 140.000 kroner fra det offentlige for at vende hjem. Derudover betaler den danske stat en enkeltbillet samt transportudgifter til eksempelvis møbler på op til 30.000 kroner. Man får også 7800 kroner om året til sygesikring i op til fire år samt 500 kroner om måneden til sine børns skolegang efter hjemrejsen.

Sidste år vendte 360 flygtninge og indvandrere frivilligt tilbage til deres hjemlande mod betaling, men tallet er i kraftig stigning. Alene i årets første 10 måneder rejste 438 personer hjem med en check fra det offentlige, og Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser over for Kristeligt Dagblad, at man i år regner med at bruge 102 millioner kroner på at betale flygtninge for at rejse hjem.

Det var VLAK-regeringen, der sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet gjorde det mere attraktivt for herboende udlændinge at rejse frivilligt hjem. Ad flere omgange har partierne øget incitamenterne, og i sommer vakte det opsigt, da 64.100 flygtninge og indvandrere fik et brev fra deres kommune:

Vend hjem for 140.000 kroner og få betalt rejse- og medicinudgifter, lød budskabet.

DF: God nyhed, men…

De nye tal får Dansk Folkeparti til at spærre øjnene op, selvom partiet selv har lagt stemmer til regelændringerne.

”Det er en god nyhed, når flygtninge rejser hjem. Men i det her tilfælde er det også en underlig nyhed. Når der for nylig var nul syrere og nu er 70, rejser de hjem på grund af pengene, men egentlig burde man rejse hjem uden penge fra den danske stat, så snart der er sikkert i hjemlandet,” siger udlændingeordfører Pia Kjærsgaard.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu