FN-chef roser Danmark for hjælp til Syrien

11. marts 2013 17:36 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
FN-chef roser Danmark for hjælp til Syrien
Billede mangler

Massive og tiltagende flygtningestrømme, stigende fødevarepriser samt ødelagte skoler og hospitaler.

 

Situationen i det borgerkrigshærgede Syrien, hvor oprørere og præsident Bashar al-Assads regeringsstyrker gennem to år har ligget i konstant krig, bliver forsat værre, og dermed stiger behovet for hjælp til civilbefolkningen, forklarer FNs chef for humanitære indsatser, Valerie Amos, til Berlingske Nyhedsbureau.

»Syriens brug for hjælp er voksende, og situationen i landet bliver værre. Mere end én million mennesker er flygtet og er registreret som flygtninge i nabolande. Men antallet er personer, der er flygtet, er langt højere end det, da ikke alle er registreret,« siger Valerie Amos.

I slutningen af januar blev der afholdt en international donorkonference i Kuwait, hvor formålet var at samle penge ind til den hårdtprøvede syriske befolkning.

Her havde udviklingsminister Christian Friis Bach (R) 30 millioner kroner med fra Danmark, og det er penge, der falder på et tørt sted, understreger Valerie Amos. Ikke alle lande har fulgt Danmarks eksempel trods løfter om det modsatte.

»Vi må takke Danmark for det bidrag, som landet giver til krisen i Syrien, inklusive bidraget ved Kuwait-konferencen. Danmark er et af de lande, der allerede har indfriet sit løfte,« siger Amos.

»Det er meget positivt for os, for vi fik en masse positive tilkendegivelser i Kuwait, men vi har ikke fået alle pengene i banken endnu, og vi har brug for de penge, da FN og dets samarbejdspartnere er ved at løbe tør for midler,« siger nødhjælpskoordinatoren.

FNs flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har netop advaret om, at antallet af flygtninge fra Syrien vil være tredoblet ved årets udgang, hvis den nuværende flygtningestrøm fortsætter.

Men den massive flygtningestrøm er langt fra det eneste dilemma, som Syrien og nabolandene kæmper med.

»Hvis du for eksempel ser på sundhedssektoren, så er mere end halvdelen af hospitalerne påvirket af skader eller helt ødelagt. Mange læger og ledende eksperter har forladt landet. Syrien producerede engang mere end 90 procent af sin egen medicin. Den kapacitet er nu ødelagt,« siger Valerie Amos og peger på yderligere problemer med stigende benzinpriser og udfald på elektricitet.

Valerie Amos og FNs kontor for koordinering af nødhjælp, OCHA, er med til at koordinere nødhjælpsindsatsen til verdens brandpunkter, når akutte konflikter eller naturkatastrofer rammer.

Ifølge hende er problemet i Syrien ikke blot koordineringen af midler, her er også omfattende udfordringer, når hjælpen skal ud.

»Der er store udfordringer især ved grænsen mellem Tyrkiet og Syrien. Forhandlingerne om at få tingene ind kan være svære, da man skal forhandle i nogle områder, der er kontrolleret af regeringsstyrker, og andre, der er kontrolleret af oppositionsgrupper. Det er en meget vanskellige situation.«

Valerie Amos er mandag i Danmark for sammen med blandt andre Christian Friis Bach at deltage i en konference om international nødhjælp. Danmark har bevilget mere end 200 millioner kroner til konflikten i Syrien.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu