FN-lande enige om 300 Syrien-observatører

21. april 2012 20:07 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
FN-lande enige om 300 Syrien-observatører
Billede mangler

Landene i FN’s Sikkerhedsråd har givet opbakning til generalsekretær Ban Ki-moons forslag om at sende 300 observatører til Syrien.
Observatørerne skal i tre måneder overvåge den våbenhvile, som blev aftalt med fredsmægler Kofi Annan og Den Arabiske Liga.
Det er dog uklart, hvornår observatørerne kan sendes til det uroplagede land. Ban Ki-moon har fået opgaven med at vurdere, hvornår forholdene er tilstrækkelig gode.
Den danske udenrigsminister, Villy Søvndal, er godt tilfreds med aftalen, men han understreger, at det bare er første skridt i processen.
– Vi har jo desværre i den forgangne uge flere gange set, at det syriske regime, på trods af løfterne, har fortsat sin voldelige adfærd. Det er fuldstændigt uacceptabelt. Det syriske regime må leve fuldt op til sine forpligtelser og sine løfter overfor Annan. Hvis ikke det sker, må Sikkerhedsrådet igen træde sammen for at lægge yderligere pres på regimet, lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse.
Rusland, som har været tilbageholdene i forhold til at blande sig i konflikten i Syrien, støttede forslaget.
Samtidig stillede de europæiske lande krav om, at den syriske regeringshær skal trække sig tilbage, hvilket er blevet aftalt som en del af den fredsplan, der er udarbejdet af Kofi Annan.
Rusland mente derimod, at det ikke er nødvendigt.
Den resolution, som endte med at blive vedtaget, er et kompromis mellem de to synspunkter.
FN’s Sikkerhedsråd kritiserede samtidig alle parter i Syrien for ikke at overholde våbenhvilen.
Der er allerede ankommet et hold på seks observatører til landet som følge af en tidligere aftale.
Flere end 200 mennesker skal være dræbt i Syrien siden våbenhvilen, som både regering og oprørere har forpligtet sig til at overholde, trådte i kraft i sidste uge.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu