FN vil straffe Nordkorea efter atomprøvesprængning

12. februar 2013 20:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
FN vil straffe Nordkorea efter atomprøvesprængning
Billede mangler

NORDKOREA: Det internationale samfund vil ikke lade det gå ustraffet hen, at kommuniststyret i Nordkorea natten til tirsdag foretog en atomprøvesprængning, som kan være en forløber for regulære atommissiler.

 

FNs Sikkerhedsråd blev tirsdag hasteindkaldt til krisemøde, og efterfølgende lød der en entydig fordømmelse af styret i Pyongyang, som vil blive mødt med nye sanktioner:

»Medlemmerne af Sikkerhedsrådet fordømmer på det kraftigste denne prøvesprængning, som er en grov overtrædelse af Sikkerhedsrådets resolutioner,« siger den nuværende formand for Rådet, Sydkoreas udenrigsminister, Kim Sung-hwan.

Tirsdag diskuterede han også sagen med den amerikanske præsident, Barack Obama, som betegnede nordkoreanernes atomtest som »dybt provokerende«.

»Sammen med FNs Sikkerhedsråd vil USA og Sydkorea arbejde for en række foranstaltninger, der skal sætte en stopper for Nordkoreas atom- og ballistiske missilprogram,« lyder det fra Det Hvide Hus ifølge Reuters.

Selv fra Kina, der traditionelt er en af Nordkoreas få venner, er budskabet ikke til at misforstå:

»Vi opfordrer på det kraftigste Nordkorea til at leve op til sine forpligtelser vedrørende atomafvikling og undlade at tage skridt, der kan forværre situationen,« lyder det i en erklæring fra det kinesiske udenrigsministerium.

På de nordlige breddegrader har Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) opfordret det internationale samfund til at lægge et øget pres på Nordkorea, og hun lover samarbejde med andre lande, der også vil modarbejde styret i det lukkede land.

»Det er helt afgørende, at det internationale samfund reagerer skarpt på denne seneste provokation fra Nordkorea, der kun bidrager til at øge spændingerne i regionen. Vi må fra international side lægge pres på nordkoreanerne for at få dem tilbage til forhandlingsbordet,« udtaler statsministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Amerikanerne var advaret om sprængningen på forhånd, men det står ikke klart, om de også havde kendskab til dens voldsomme omfang.

Ifølge FN-organisationen CTBTO, der arbejder imod spredning af atomvåben, var der tale om en yderst kraftig sprængladning, som slår den, nordkoreanerne stod bag i 2009, og som indtil tirsdag blev betegnet som den mest vellykkede.

Mens den nordkoreanske prøvesprængning har vakt opsigt over store dele af verden, skal man dog næppe forvente, at den vækker bekymring hos den menige nordkoreaner, vurderer Geir Helgesen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Asien Studier på Københavns Universitet. Nordkorea er et lukket land, hvor borgerne generelt kun har adgang til de oplysninger, det kommunistiske regime fodrer dem med, og det smitter af på deres holdninger, forklarer han.»Nordkoreanerne, der ikke tilhører eliten, ser ikke omverdenens reaktioner på en prøvesprængning, men oplever derimod regimets reaktion, der fremstiller testen som en sejr,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu