FN vil undersøge dronedrab

25. januar 2013 03:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
FN vil undersøge dronedrab
Billede mangler

FN vil have en undersøgelse til at fastslå om droneangreb, der har kostet civile liv, er krigsforbrydelser.

 

Undersøgelsen kommer som svar på en anmodning fra Rusland, Kina og Pakistan.

I en erklæring skriver højkommissæren, at det er hensigten, at undersøgelsen skal munde ud i en række anbefalinger til FNs Generalforsamling om at bede medlemslande om at »undersøge lovligheden og proportionaliteten af sådanne angreb.«

– Det er ikke en undersøgelse af enkelte lande. Det er en undersøgelse af de konsekvenser, som denne form for teknologi har, siger Ben Emmerson, der leder undersøgelsen og er FNs særlige udsending inden for menneskerettigheder og terrorbekæmpelse.

– Realiteten er, at den øgede tilgængelighed af denne teknologi gør det mere sandsynligt, at flere lande vil gøre brug af den i de kommende måneder og år, men også at terrororganisationer vil kunne bruge teknologien, tilføjer han.

Emmerson kalder det en »meget alvorlig og eskalerende situation« som det internationale samfund skal tage stilling til hurtigst muligt.

På et pressemøde torsdag i London, fortæller han, at den britiske regering allerede har givet tilsagn om at støtte undersøgelsen, og at han er optimistisk i forhold til amerikansk støtte.

FN vil gennemføre undersøgelsen i samarbejde med militæreksperter og journalister fra Storbritannien, Yemen og Pakistan.

Undersøgelsen omfatter 25 droneangreb, hvor civile blev dræbt i Yemen, Pakistan, Somalia, Afghanistan og Gaza.

– Vi mener, at mere end 500 dræbte har været civile. Undersøgelsen vil fokusere på de centrale spørgsmål omkring lovligheden af angrebene og de rapporterede ofre blandt civilbefolkningen, siger Emmerson til Al Jazeera.

BNB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu