Fnat-udbrud breder sig: Tre folkeskoler er ramt

15. december 2017 20:42 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Der er fnat på skoler i Næstved og Vordingborg. Mange elever er blevet sendt hjem på grund af udbruddet.

Fnat-udbrud breder sig: Tre folkeskoler er ramt
Udbrud af fnat har ramt tre sjællandske folkeskoler. Arkivfoto: Morten Germund/Scanpix

Der er konstateret fnat hos en elev på en skole i Ørslev i Vordingborg fredag eftermiddag. Dermed er der siden torsdag konstateret fnat på tre folkeskoler på Sydsjælland.

Det skriver TV Øst, der har talt med skoleleder Mai-Britt Herløv Petersen, som er tilknyttet skolen i Vordingborg.

– Vi har et diagnosticeret tilfælde på vores Ørslev-afdeling.

– Vi følger situationen tæt hen over weekenden, og vi er endnu ikke blevet anbefalet at gøre noget som at lukke skolen, siger Mai-Britt Herløv Petersen til TV Øst.

Skolen i Ørslev er en afdeling under Gåsetårnskolen. Skolens andre afdelinger har ikke konstateret fnat.

Ud over skolen i Vordingborg er der konstateret fnat på to folkeskoler i Næstved Kommune.

Her er der konstateret fnat på Kobberbakkeskolens afdeling Sydby torsdag. Fredag blev der også konstateret fnat på skolens afdeling Uglebro.

200 elever sendt hjem

På Sydby blev flere end 200 elever torsdag sendt hjem, skriver Sjællandske Medier. Fredag blev Sydby så lukket til at starte med frem til 19. december.

– Vi har taget det alvorligt fra start af. Vi troede i starten, at der var tale om isolerede tilfælde, men allerede et døgn efter kunne vi se, at smitten havde bredt sig, siger Annika Bramming, skoleleder på Kobberbakkeskolen, i en pressemeddelelse.

– Og i dag (fredag 15. december, red.) har vi så besluttet at lukke hele skolen, da smitten er udbredt i sådan et omfang, at vi ikke længere kan styre det, siger hun.

På Uglebro er der dog ifølge TV Øst tale om et langt mindre antal smittede. Derfor er skolen ikke blevet lukket.

Fakta

Fnat

  • Fnat (scabies) forårsages af infestation med fnatmiden, der er 0,25 mm stor og kun kan ses med lup. Det mest fremherskende symptom er ret pludselig udvikling af intens, generaliseret kløe, som oftest opstår 2-6 uger efter smittetidspunktet for dem, der er smittet første gang. Kløen er værst ved sengetid, da varmen får fnatmiderne til at være mere aktive. Fnatmiden kan overleve uden for kroppen i op til 36 timer ved stuetemperatur
  • Hudsymptomer viser sig som udslæt med små blegner eller vabler, specielt i den tynde hud ved fingermellemrummene og på fingre, ved albuer, brystpartiet og i skridtet. Efterhånden ses også kradsningsmærker på grund af kraftig kløe. Smitte kræver tæt hudkontakt og ses kun hos seksualpartnere, tæt familie og efter plejeprocedurer.
  • Der bør altid stilles en sikker diagnose hos indekspatienten, enten ved identifikation af levende mide eller scabiesgang, da dette er et unikt klinisk tegn.
  • Hos patienter med nedsat immunitet og ældre kan fnat i sjældne tilfælde have form som norsk fnat uden kløe. Norsk fnat er ikke en speciel fnatmide, men en betegnelse for udtalt infestation med fnat med tusindvis af fnatmider i skorpet, skællende hud, hvorfor smitte forekommer ved mindste berøring. Diagnosen norsk fnat bør stilles af en dermatolog.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu