FOA kalder kommunalt ansattes forlig med KL »magert«

16. februar 2013 07:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
FOA kalder kommunalt ansattes forlig med KL »magert«
Billede mangler

Underskriften på overenskomstforliget mellem de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab KTO og Kommunernes Landsforening (KL) er endnu ikke sat på papiret. Alligevel melder fagforbundet FOA lørdag morgen ud, at det er et »magert forlig«, KTO kommer ud med. Ifølge FOA betyder det en lønstigning på 1,97 procent over de kommende to år til blandt andre lærere, pædagoger, sygeplejersker og social- og sundhedsarbejdere.

 

»Der er tale om et magert forlig, som i høj grad må betegnes som et resultat af den økonomiske krise,« siger forbundsformand Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

»Vi har været fokuseret på at bevare reallønnen, men jeg tør ikke lægge hovedet på blokken på, at de aftalte lønstigninger fuldt ud vil kunne matche de næste års prisstigninger. Desværre. Men den hidtidige reguleringsordning videreføres, Og vi har fået bremset de meget firkantede arbejdsgiverkrav, som vi desværre har oplevet denne gang,« lyder det videre fra forbundsformanden.

Forliget kommer til at berøre mere end hver femte på arbejdsmarkedet, altså over 500.000 lønmodtagere, men alle detaljer er ikke på plads endnu, slår KTOs forhandler Anders Bondo Christensen fast.

»Der er ingen aftale, før der er en underskrift. Jeg håber, den kommer inden for kort tid, men enhver detalje skal være på plads. Og det er de ikke endnu,« siger Bondo, der også er formand for Danmarks Lærerforening, til TV 2 News.

Han fortæller, at der fortsat forhandles om »knaster«, men at det ikke drejer sig om lønstigningen, som er forhandlet hjem. Og han erklærer sig enig med Dennis Kristensen i, at forliget er magert.

»Det er bestemt ikke prangende,«, siger forhandleren til TV 2 News og understreger, at det dog ikke er uhørt i krisetider.

Heller ikke KLs chefforhandler, Michael Ziegler, vil løfte sløret for de sidste detaljer, parterne forhandler om.

»Vi har en råskitse til en aftale. Men vi mangler detaljer, og det er ofte sådan, at djævlen ligger i detaljen. Jeg kan dog bekræfte, at det bliver en smal aftale,« lyder det fra Ziegler, som også er borgmester i Høje-Taastrup Kommune, til TV 2 News.

Ifølge FOA, som gerne vil give en luns af aftalen, bliver den såkaldte tryghedspulje, som ved sidste overenskomstforhandling for to år siden, videreført i dette KTO-forlig. Den giver mulighed for opkvalificering og efteruddannelse af de ansatte, der på grund af kommunale besparelser får besked på at se sig om efter et nyt job.

Samtidig er det blevet aftalt ifølge FOA, at kommunalt ansatte kan få lov at bruge af deres pensionsopsparing for at gå på delpension kombineret med nedsat arbejdstid. Et krav, som organisationerne har rejst som en direkte følge af forringelsen af efterlønsordningen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu