Fodbold-ikon anholdt i korruptionsag

18. juni 2019 13:45 | Af: Ritzau Fokus

Den franske Ballon d'Or modtager og forhenværende UEFA-præsident blev anholdt tirsdag morgen.

Som led i efterforskningen af en sag om mulig korruption er Michel Platini, tidligere UEFA-præsident og fodboldikon, blevet anholdt. Det skriver blandt andet de franske aviser Mediapart og Le Monde. Arrestationen fandt sted tirsdag morgen i Paris forstaden Nanterre har en kilde bekræftet over for det franske nyhedsbureau AFP.

Efterforskningen omhandler værtskabet for VM i 2022, som Qatar fik tildelt i 2010. Det har lige siden resulteret i enorm debat og kritik. Ifølge nyhedsbureauet Reuters skal Platini nu afhøres i sagen af fransk politi.

Platini, der var præsident for  UEFA fra 2007 til 2016, blev i 2015 idømt karantæne fra alle fodboldaktiviteter  i otte år af Fifas Etiske Komité. Senere blev den dog reduceret til fire af Den Internationale Sportsdomstol (CAS). Karantænen udløber derfor i oktober i 2019.

Dommen faldt efter en mistænkelig overførsel på to millioner schweizerfranc (godt 13 millioner kroner)  til Platine fra den tidligere FIFA-præsident Sepp Blatter. En transaktion som komitéen ikke kunne finde belæg for. Episoden medførte også karantæne til Sepp Blatter.

Også Claude Gueant, der var stabschef for den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy, skal angiveligt afhøres. Han er dog angiveligt ikke blevet anholdt.

Efterforskningen har ifølge Reuters stået på siden 2016.

Forsvarer: Platini er uskyldig

Michel Platini er uskyldig i alle anklager.

Det hævder advokat William Bourdon, som repræsenterer Platini. Han fortæller til Reuters, at franskmanden vil svare på alle spørgsmål og samarbejde med fransk politi.

– Han har absolut ikke gjort noget galt. Han har ingen relation til sagen, som er ukendt for ham, lyder det i en udtalelse fra Platinis repræsentanter.

Fakta

Overblik over skandalen i FIFA

27. maj 2015

Schweizisk politi stormer – på foranledning af de amerikanske myndigheder – et hotel i Zürich, hvor en række Fifa-topfolk opholder sig. Flere ledende Fifa-medlemmer anholdes.

De amerikanske myndigheder anklager Fifa-topfolk for bestikkelse for omkring en milliard kroner. Bestikkelsespengene er ifølge anklagerne brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015.

29. maj 2015

Sepp Blatter bliver genvalgt som Fifa-præsident frem til 2019. Schweizeren har siddet på posten siden 1998, og før det var han i 17 år generalsekretær for sin forgænger, den tidligere Fifa-præsident brasilianeren Joao Havelange.

2. juni 2015

Blatter meddeler – fire dage efter at være blevet genvalgt – at han vil trække sig som Fifa-præsident. Han vil fortsætte i embedet, indtil hans afløser er fundet på en ekstraordinær kongres i februar 2016.

25. september 2015

De schweiziske myndigheder indleder en sag mod Blatter, der blandt andet er mistænkt for at have foretaget en mistænkelig pengeoverførsel på to millioner schweizerfranc til Uefa-præsident og Fifa-vicepræsident Michel Platini, der afviser ulovligheder.

8. oktober 2015

Fifas etiske komité suspenderer Blatter og Platini i 90 dage. Også Fifas generalsekretær, Jerome Valcke, er suspenderet.

18. november 2015

Blatter og Platini taber deres appelsager. De to fodboldbosser ønskede at få ophævet suspenderingen. Platinis advokat siger, at franskmanden vil tage sagen hele vejen til Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

21. december 2015

Fifas etiske komité idømmer både Blatter og Platini otte års udelukkelse fra alle fodboldrelaterede aktiviteter grundet brud på en paragraf om at tilbyde og modtage gaver.

Det er betalingen fra Blatter til Platini i 2011 på to millioner schweizerfranc, som de to fodboldpræsidenter ikke har været i stand til at redegøre tilfredsstillende for. Begge meddeler, at de vil anke afgørelsen.

29. december 2015

Blatter meddeler, at han ikke vender tilbage til Fifa uanset udfaldet af appelsagen.

 7. januar 2016

Platini meddeler via den franske sportsavis L’Equipe, at han trækker sit kandidatur til præsidentposten i Fifa, da han ikke længere har hverken tid eller lyst til at stille op.

24. februar 2016

Blatter og Platini får afvist deres appelsager af Fifas appelkomité, men begge får reduceret deres karantæner fra alle fodboldrelaterede aktiviteter med to år, så begge er udelukket i seks år. Karantænerne gælder til 8. oktober 2021.

Strafnedsættelsen begrundes med en mangeårig indsats i henholdsvis Fifa og Uefa, som er en formildende omstændighed.

Desuden idømmes Platini en bøde på 80.000 schweizerfranc, mens Blatter slipper med en bøde på 50.000 schweizerfranc.

Platini og Blatter appellerer senere straffen på seks års udelukkelse fra alle fodboldrelaterede aktiviteter til CAS.

26. februar 2016

Før præsidentvalget vedtager Fifas kongres en række reformer, der har til hensigt at komme den omfattende korruption i det skandaleramte forbund til livs. Efter vedtagelsen af reformerne vælges Infantino som præsident for Fifa.

9. maj 2016

Den Internationale Sportsdomstol (CAS) sætter Michel Platinis karantæne ned fra seks år til fire år, så den udløber 8. oktober 2019. CAS reducerer samtidig Platinis bøde fra 80.000 til 60.000 schweizerfranc.

Franskmanden meddeler, at han trækker sig som præsident for Uefa.

14. september 2016

Aleksander Ceferin fra Slovenien bliver valgt som ny præsident for Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) på en ekstraordinær kongres i Athen.

18. juni 2019

Platini bliver arresteret i den franske by Nanterre som led i efterforskningen af mulig korruption i forbindelse med tildelingen af VM i Qatar i 2022.

Den nu 63-årige Michel Platini var en stor fodboldstjerne i sin aktive karriere. Han vandt en række titler med Nancy, Saint-Etienne, Juventus og det franske landshold.

Selv har han modtaget Ballon d’Or som verdens bedste fodboldspiller tre gange. Det gjorde han i 1983, 1984 og 1985.

I alt fik han 72 kampe for Frankrigs landshold.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu