Fødevareminister: Drop forherligelse af fødevarer

6. februar 2013 12:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Fødevareminister: Drop forherligelse af fødevarer
Billede mangler

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) går i rette med fødevareproducenter, der bruger lidt for floromvundne formuleringer om deres produkters kvaliteter.

 

– Producenter skal fortælle hele historien om deres produkter og lade være med at give et indtryk af, at man bliver stor og stærk af at spise produkter, der indeholder en masse sukker. Jeg synes, at producenterne skal være fair i deres markedsføring, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Meldingen kommer efter, at nye EU-regler har gjort det muligt at fremhæve 222 næringsstoffer i fødevarer – de såkaldte sundhedsanprisninger.

Gratisavisen 24timer skriver onsdag om 10 eksempler på anprisninger. Eksempelvis hævder producenten af de fedtholdige »Cheez Dippers«, at de »opbygger knoglerne« på grund af kalcium-indholdet. Og en drikkeyoghurt, der indeholder mere sukker end en cola, beskrives som vejen til at bibeholde »immunsystemets normale funktion«.

Anprisningerne beskrives af eksperter, som 24timer har talt med, som mere vild- end vejledende. Anprisningerne tager udgangspunkt i et enkelt næringsstof, der isoleret set kan være godt, men sundhedsværdien går tabt, fordi der kan være for meget salt, sukker eller fedt i varen som helhed.

Det har fået Liberal Alliances fødevareordfører, Mette Bock (LA), til at opfordre de danske fødevaremyndigheder til at komme på banen og tjekke, om markedsføringen af produkterne er vildledende og dermed i strid med dansk lovgivning.

Også Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen (V), mener, det bør undersøges nærmere.

– Vi bør have myndighederne til at tjekke, om det er fagligt korrekt. Så må vi forholde os til det, når der er lavet sådan en vurdering, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge fødevareminister Mette Gjerskov holder Fødevarestyrelsen »et vågent øje med«, om markedsføringen holder sig inden for rammerne af markedsføringsloven.

Hun vil også lægge pres på EU om at få indført såkaldte ernæringsprofiler, som kan stille krav til, hvor højt indholdet af salt, sukker og mættet fedt maksimalt må være, før en fødevare må reklamere med sin sundhedseffekt. Arbejdet med ernæringsprofilerne har dog indtil videre været fire år undervejs.

– Regelsættet er ikke færdigt, og EU nøler, selv om jeg har taget det op med dem gang på gang. Derfor holder vi os til de danske regler om, at vildledning er forbudt. Jeg har allerede skrevet til den nye EU-kommissær Tonio Borg, at jeg forventer, at Kommissionen meget hurtigt får fremlagt et forslag om at etablere de såkaldte ernæringsprofiler, siger Mette Gjerskov.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu