ANNONCE

Fødevarestyrelsen lukker virksomhed efter fund af dødelig bakterie

9. december 2016 15:02 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Det er uvist, hvornår der igen bliver åbnet for produktionen

Fødevarestyrelsen lukker virksomhed efter fund af dødelig bakterie
Fødevarestyrelsen har lukket for rullepølseproduktionen hos Delika Aalborg. FFoto: Nils Meilvang/Scanpix 2014

Fødevarestyrelsen meddeler i en pressemeddelelse, at fødevarevirksomheden Delika Aalborg A/S ikke må producere pålæg. Virksomheden skal trække rullepølser og flere andre pålægstyper tilbage fra markedet. Det sker, efter at der er fundet listeria i en okserullepølse, produceret hos virksomheden.

Fakta

Hvor findes listeria, og i hvilke fødevarer?

Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.

Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.

De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:

* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse).
* Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks).
* Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist).
* Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).

Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsens repræsentanter har taget prøver fra flere forskellige produkter 1. december, fordi der tidligere var fundet listeria i virksomhedens produktionsmiljø. På baggrund af de fund og fundet af listeria i rullepølsen, kan man fra Fødevarestyrelsens side ikke afvise, at der også kan være listeria i andre af virksomhedens produkter.

Produktionen er stoppet

Fødevarestyrelsen har derfor stoppet produktionen på virksomheden og påbudt Delika Aalborg at trække store dele af den seneste måneds produktion tilbage fra markedet. Der er tale om følgende produkter, der er solgt i følgende butikker:

  • Sylte, 300 g – Rema 1000 og Fleggaard
  • Kalkunsylte, 300 g –  Rema 1000
  • Rullepølse, 350 g – Rema 1000
  • Mesterpålæg hamburgerryg, 90 g – Rema 1000
  • Mesterpålæg røget rullepølse, 90 g – Rema 1000
  • Slagtermesterens hovmester skinke, 1,5-1,8 kg – Bilka og Føtex

–  Vi har taget det drastiske skridt, fordi vi ikke kan udelukke, at virksomhedens produkter kan være farlige for forbrugerne. Vi har i løbet af i år fået indberetninger om fire listeriapatienter, hvoraf en har mistet livet. De fire patienter har været smittet med samme type listeria, som er fundet i virksomheden ved flere af vores kontrolbesøg, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge, til pressemeddelelsen.

De fire patienter er med andre ord alle blevet smittet med en bakterie, der er genetisk ens med den listeria-bakterie, der er fundet hos Delika Aalborg.

Listeria er svær at opdage

Listeria er en naturlig bakterie, der findes overalt i miljøet. Bakterien gemmer sig godt, og den kan findes i både hjørner og afløb på fødevarevirksomheder. Bliver listeria fundet hos en fødevarevirksomhed, skal der træffes en række forholdsregler for at bekæmpe bakterien og sikre, at den ikke kan bevæge sig over i produkterne. Det har Delika Aalborg A/S også gjort i dette tilfælde, skriver Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen, men virksomhedens indsatser har altså vist sig ikke at virke.

Tilbagetrækningen gælder samtlige spiseklare produkter, hvor Listeria har gode vilkår for at vokse, og som er pakket fra og med den 7. november og frem til 6. december. Man kan kende produkterne fra delika Aalborg A/S ved, at der står DK 5350 EF i det ovale identifikationsmærke på pakken.

Newsbreak.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Delika.

 

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu