ANNONCE

Fødselsdagstale: Det sagde dronningen

16. april 2020 19:20 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

I et historisk øjeblik talte Hendes Majestæt direkte til danskerne torsdag aften.

Fødselsdagstale: Det sagde dronningen
Dronning Margrethe vinker til de mange der er mødt op foran Fredensborg Slot, torsdag den 16. april 2020. Dronning Margrethes 80-års fødselsdag blev uden fejring på grund af frygt for coronasmitte fra COVID-19. Dronningen befandt sig på slottet, men modtog ingen hyldest. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix 2020). (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Ikke overraskende fyldte den igangværende globale corona-krise en del i Hendes Majestæt Dronningens pludseligt annoncerede fødselsdagstale torsdag aften i anledning af hendes 80 års fødselsdag.

Det lykkedes dog majestæten at vække genklang og tale direkte til danskerne og folkets samfundssind.

– Meget tyder på, at vi sammen bidrager til at få sygdommen under kontrol. Vi har vist, at vi kan tage os sammen og at det fører i den rigtige retning; men nu gælder det, for vi er ikke igennem endnu, sagde dronning Margrethe i talen, der blev sendt direkte på både TV2 og DR1.

Det var dog en fødselsdagstale, og majestæten berørte også emnet i stor stil. En mindeværdig fødselsdag, kaldte hun det og takkede danskerne for “opfindsomhed ” og “idérigdom” i forbindelse med lykønskningerne på hendes fødselsdag.

– Jeg vil huske min 80-års fødselsdag som noget helt særligt.

Det var tydeligt at mærke, at en stor glæde over det samfundssind og ikke mindst støtte til regenten overskyggede hendes ærlighed over at måtte aflyse fødselsdagsfejring og holde den næsten alene.

– Vi fejrer fødselsdag forskelligt, men for det meste skal det helst være sammen med familie og venner. Sådan er det også hos mig, sagde dronningen og lagde vægt på, at det på ingen måde har været en lang og trist dag.

Tværtimod.

Hun er dog heller ikke alene, når hun senere torsdag – på afstand – spiser middag med sine sønner og deres hustruer.

Fakta

Fem citater fra talen

Klokken 19 tonede dronning Margrethe frem på skærmen i anledning af sin 80-års fødselsdag. Her holdt hun en tv-transmitteret tale til danskerne fra Fredensborg Slot.

Det var ikke ventet, at dronningen ville tale til befolkningen, for det er der ikke tradition for, at hun gør i forbindelse med sine runde fødselsdage

Dronningen brugte talen til at sige tak for de mange fødselsdagshilsner, som hun var dybt taknemmelig for. Hun kom også ind på den nuværende coronakrise.

Fem centrale citater fra talen:

– Vi har fået besøg af en ubuden og farlig gæst, som har sat sit præg på hele landet. Mange fester, konfirmationer og bryllupper er blevet berørt, og sådan er det også med min fødselsdag.

– I tilbageblikket vil jeg huske min 80-års fødselsdag som noget helt for sig, én af de mest mindeværdige. Også her har det vist sig, at når krisen rammer os, kan vi og vil vi forenes i fællesskabet – sammen, men på afstand.

– Vi oplever en usikker tid; men vi ser også, at alle gør sig umage for at stå krisen igennem og efterleve myndighedernes anvisninger – det gælder både børn og voksne

– Meget tyder på, at vi sammen bidrager til at få sygdommen under kontrol. Vi har vist, at vi kan tage os sammen og at det fører i den rigtige retning; men nu gælder det, for vi er ikke igennem endnu.

– Gåpåmod og nye idéer spirer frem, og vi ser nye måder at arbejde og at være sammen på. Vi har vist, at vi kerer os om hinanden og at egoismen har trange kår. Vi har mærket, at fraværet af det nære samvær – og af et kram – betyder mere, end vi havde forestillet os.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu