ANNONCE

Før det er for sent: Sådan gør du huset efterårsklar

30. august 2019 16:12 | Af: Ritzau Fokus

Giv huset et grundigt tjek, mens vejret stadig er godt.

Det er, mens vejret stadig er godt og rart, at du bør tjekke huset efter og gøre det klar til efterårets strabadser med kulde, vind og vand.

Det siger Tue Patursson, som er fagekspert i byggeteknik og klimasikring hos Bolius – boligejernes videncenter.

– Det er sjovere at ordne huset udvendigt, når vejret er godt. Derudover kan det jo være, at du får brug for håndværkere, når du har tjekket huset efter. Men håndværkere har travlt. Derfor er det bedre at være i god tid, siger han.

(Du kan se et par gode råd i galleriet. Her må parolen være: Hellere forebygge …).(Kilde: Bolius).

Når efterårets stormsæson begynder, gælder det om at være forberedt.

Bliver du først ramt af skader, kan det nemlig tage måneder, før dit hjem ligner sig selv igen, fortæller skadechef Charlotte Dietzer fra Tryg Forsikring.

– Hvert efterår ser vi en lang række skader, som nemt kunne være forhindret. Stormskader rammer for eksempel ofte hustage, fordi man ikke har fået savet udsatte grene af træerne eller har fået fastgjort løse tagsten, siger hun.

– Løse tagsten kan ikke bare forvolde skader på bilen, drivhuset og andre ting, men kan i værste fald også kan de rammer andre mennesker, tilføjer hun.

Når du er på taget, så tjek også, om det holder tæt.

Skal fastgøres

Charlotte Dietzer nævner også legehuse, drivhuse og trampoliner, der ikke er tilstrækkeligt fastgjort, som eksempler på ting i haven, der kan forvolde skader i efterårets blæsevejr.

Derfor bør du gå hele huset efter, så det er klar til efteråret vind og vejr.

Tjek, om træværket ved vinduerne er sundt, eller om det trænger til at blive udskiftet. Det kan du gøre ved at stikke en kniv i træet. Kommer den længere ind end tre millimeter, bør du få en fagmand til at kigge på det.

– Det er bedst at gå træværket igennem nu, hvor det er tørt efter sommeren, siger Tue Patursson.

Træ skal behandles

Vær også opmærksom på, at træ med jævne mellemrum skal behandles, så solen ikke tørrer træet ud, og vandet heller ikke kan trænge ind i det.

Næste skridt er tagrenderne, som kan være fyldt med blade og skidt. Sørg for at få dem og nedløbene renset. Tjek også, om nedløbsbrønden i jorden er renset.

Facaden på huset skal også gås efter. Er der punkterede ruder, der skal skiftes? Er der gamle vinduer, der skal udskiftes, så der ikke kommer træk? Gå også tætningslisterne efter ved vinduer og døre.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu