Første gang i 20 år: Flere danskere ryger

3. januar 2019 06:42 | Af: Newsbreak.dk

Prisen på en pakke cigaretter skal op, lyder det fra fagfolk på baggrund af årets undersøgelse af rygevaner.

Første gang i 20 år: Flere danskere ryger
Arkivfoto: Scanpix.

For første gang i to årtier er der en signifikant stigning i andelen af danskere, der ryger.

Det viser den årlige undersøgelse af rygevaner blandt 5.017 danskere, som Sundhedsstyrelsen og tre organisationer offentliggør torsdag. Det skriver Politiken.

Mens 21,1 procent af befolkningen røg i 2016, var andelen sidste år steget til 23,1 procent. Det svarer til en vækst på 9,5 procent på to år. De seneste to årtier har små sporadiske stigninger afbrudt et generelt fald, men nu er der statistisk sikkerhed for, at kurven over rygerandelen er knækket opad.

Tendensen får et kor af fagfolk til at slå alarm. Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen peger alle på, at det mest effektive redskab er at hæve afgiften, så prisen på en pakke med 20 cigaretter stiger markant fra det nuværende niveau på omkring 40 kroner afhængigt af mærke.

Høj pris hjælper

Charlotta Pisinger, professor i forebyggelse af rygning på Københavns Universitet og overlæge på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital peger på, at rygerandelen bliver ved med at falde i Norge, Sverige, Island og andre lande, vi sammenligner os med.

»Vi kan se, hvad der virker i andre lande: høj pris på tobak, gemme tobakken væk, indføre neutrale tobakspakker og flere røgfri områder samt regulering af tobaksindustriens muligheder for at markedsføre deres produkter«, siger hun til Politiken.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) advarer i Politiken mod at reducere diskussionen om rygning til et spørgsmål om pris: »Der skal en kulturændring til overalt i samfundet for at knække kurven nedad«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu