Folkekirkens medlemmer siver hurtigere

28. februar 2013 15:42 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Folkekirkens medlemmer siver hurtigere
Billede mangler

Et rekordstort antal udmeldelsesblanketter har det seneste år krydset skrivebordene i de danske kirkekontorer. 21.118 medlemmer har forladt folkekirken i 2012, 55 procent flere end året før, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

 

Den danske Folkekirke har endnu ikke mistet fodfæste i befolkningen, hvor 79 procent stadig er medlem. Alligevel er det værd at bemærke, at mængden af udmeldelser er to en halvt gange så stor som for blot fem år siden. Ifølge biskop Karsten Nissen fra Viborg Stift er økonomi en afgørende faktor i udviklingen.

»Økonomi er en vægtig årsag for mange. Når de skal ændre på deres budgetter, fordi de for eksempel bliver fyret, kigger de på kirkeskatten,« siger han til b.dk.

Det billede genkender man i Ateistisk Selskab, som på sin hjemmeside har en såkaldt kirkeskatberegner, hvor man kan måle, hvor meget der er at spare ved at melde sig ud af folkekirken.

»Vi kan se på kliktallet, at beregneren er meget populær. Det er ved at gå op for flere og flere, hvad det rent faktisk koster at være medlem, og det er ikke så lidt,« siger talsmand Kurt Bilsbo fra Ateistisk Selskab.

Ifølge Karsten Nissen har debatten om homovielser også haft indflydelse på det store antal udmeldelser i 2012.

»Nogle melder sig ud, fordi de er imod vielser af homoseksuelle. Andre, fordi de ser de protester, der har været mod disse vielser, som udtryk for, at der ikke er plads til homoseksuelle i Folkekirken,« siger biskoppen.

Det er især det sidste, der er tilfældet, vurderer religionssociolog Peter Lüchau fra Københavns Universitet.

»Under debatten om homovielser så vi de højreorienterede præster markere sig højlydt. De har ikke ret meget at skulle have sagt inden for folkekirken til daglig, men når de markerer sig, ser mange medlemmer, der i forvejen er på vippen, se det som en undskyldning for at melde sig ud,« forklarer han.

Efter Peter Lüchaus vurdering vil der gå lang tid, før folkekirken mister sin dominerende stilling i danskernes religiøse liv. Selv med de mest pessimistiske fremskrivninger vil der gå over 100 år, før andelen falder til under 50 procent, understreger han.

»Jeg ser udviklingen som et udtryk for tilfældigheder. Antallet af udmeldelser svinger fra år til år. I 2012 blev det forstærket af debatten om vielser af homoseksuelle, men der er en øvre grænse for, hvor mange der melder sig ud,« siger Peter Lüchau.

Kirkeminister Manu Sareen (R) ser heller ikke udviklingen som alarmerende og vil derfor ikke aktivt sikre et mindre frafald. Han mener, at tilknytningen til folkekirken er »et helt personligt valg«.

Men han påpeger, at rammerne for folkekirken er til debat.

»Jeg har sammen med Folketingets partier nedsat et udvalg, der skal kigge på, hvordan vi kan få en ny forfatning for Den danske Folkekirke. Og jeg glæder mig rigtigt meget til at se, hvad det udvalg kommer med sidst i 2013,« siger Manu Sareen.

Folkekirken oplever ikke blot en stigning i antallet af udmeldelser. Også antallet af nye medlemmer, først og fremmest i forbindelse med dåb, falder. Således fik kirken kun 44.387 nye medlemmer i 2012, et fald på mere end 9.000 i forhold til fem år tidligere.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu